Chemische analyse vertelt meer over oude amfora

Een onderzoeksteam van de universiteit van Valencia heeft de stof die vroeger gebruikt werd om een amfora hermetisch af te sluiten geanalyseerd. Het gaat om geharde sappen van de pijnboom. Ook werden metalen fragmenten die in de kruik zaten, onderzocht. Het lijkt erop dat de amfora materialen voor metaalbewerking heeft bevat.

De betreffende amfora werd in 2005 door archeologen in Marokko gevonden. De kruik is zo’n 2000 jaar oud. De vingerafdrukken van de ambachtsman die het voorwerp ooit maakte, zijn nog steeds zichtbaar. Onderzoek heeft zich vooral gericht op de afsluiting van de kruik. Die blijkt nu mede mogelijk te zijn gemaakt door de sappen van de pijnboom. “We hebben de substantie die gebruikt werd om de kruik af te sluiten op drie verschillende manieren bestudeerd en tevens vergeleken met de sappen van de huidige pijnbomen,” legt onderzoeker José Vicente Gimeno uit. Het 2000 jaar oude sap was anders dan tegenwoordig, niet makkelijk snijdbaar en oranje, maar hard en zwart met gele stippen.

Ook de restanten die in de kruik zaten, trokken de aandacht. De metalen resten wijzen erop dat de kruik aan een tweede leven begonnen was. Normaal bevat een amfora gezoute producten of wijn. Zodra de kruik daar niet meer geschikt voor was, konden er ook andere spullen in bewaard worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd