Chimpansee blijkt goede gamer

Chimpansees die videospelletjes spelen, weten precies welk karakter zij op het scherm vertegenwoordigen. Indrukwekkend!

De onderzoekers leerden drie volwassenen chimpansees om een witte cursor te bewegen. De chimpansees brachten de cursor in beweging door over een ronde bal te wrijven. Het doel was om met de witte cursor groene blokjes aan te raken.

Nog een cursor
Zodra de chimpansees het spelletje onder de knie hadden, brachten de onderzoekers een tweede witte cursor in beeld. De ene witte cursor konden de chimpansees besturen en de andere witte cursor niet. De cursor die de chimpansees niet konden besturen, bewoog wel, namelijk volgens het patroon dat de chimpansees in voorgaande spelletjes hadden gevolgd. De cursor bootste het gedrag van de chimpansees dus zo goed mogelijk na.

WIST U DAT…

Juist
De grote vraag was natuurlijk of de chimpansees zouden weten welke cursor zijzelf in beweging brachten. Zodra één van de witte cursors een groen blokje raakte, moesten de apen het scherm aanraken, tenminste: als ze dachten dat het hun eigen cursor was die het blokje had getoucheerd. In 99 procent van de gevallen hadden de chimpansees het bij het rechte eind.

Zelfbewustzijn
Het onderzoek toont aan dat een chimpansee blijkbaar in staat is om symbolen of karakters die hemzelf vertegenwoordigen te herkennen. Dat bewijst dat de dieren zich van zichzelf bewust zijn: ze weten dat ze anders zijn dan anderen.

Ontwikkelen
Dat zelfbewustzijn is gecompliceerd en het is onduidelijk hoe de apen, maar ook wij mensen het ontwikkeld hebben. Juist door een studie met chimpansees hopen de wetenschappers daar een beter beeld van te krijgen. Dit onderzoek wijst er al op dat er verschillen zijn tussen het zelfbewustzijn van de apen en dat van mensen. Zo zou het zelfbewustzijn van de apen gemakkelijker te verstoren zijn. Want wanneer de onderzoekers ervoor zorgden dat de cursor vertraagd reageerde of anders bewoog dan de chimpansee zou verwachten, wisten de dieren niet goed aan te geven of het hun eigen cursor was. Mensen laten zich door zoiets minder snel uit het veld slaan.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the Royal Society B.

Bovenstaande foto is gemaakt door Primate Research Institute / Universiteit van Kyoto.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd