China: de nieuwe eigenaar van de maan?

Robert Bigelow weet het zeker: China bouwt binnen vijftien jaar een maanbasis en eigent zich de grondstoffen daar toe.

Dat stelde Bigelow tijdens een symposium dat op dit moment in volle gang is. Bigelow is een rasechte ondernemer die al meerdere ruimtemodules liet ontwikkelen en lanceerde en hard werkt aan hotels, fabrieken en laboratoria voor in de ruimte.

Kan dat?

Kan iedereen zomaar de maan claimen? Volgens het Outer Space Treaty niet. Maar er zitten wel wat mazen in het net.

Monopolie
Bigelow is ervan overtuigd dat het monopolie om de ruimte binnenkort van start gaat. En China lijkt een sterke startpositie te hebben. Het land heeft – in tegenstelling tot de VS bijvoorbeeld – geen schulden, genoeg geld, genoeg kennis en genoeg draagkracht.

Ambitieus
De Chinezen zijn inderdaad ambitieus. Ze willen binnen twee jaar een robot op de maan zetten. En rond 2025 moet een permanent bewoonbare maanbasis geopend worden. Het claimen van de vele grondstoffen op de maan zou een volgende en logische stap zijn, meent Bigelow.

En de VS kan dat niet tegenhouden. Het land is nogal verdeeld over de toekomst: lang niet iedereen heeft een missie naar de maan hoog op het verlanglijstje staan en er wordt ook nog eens flink bezuinigd op de ruimtevaart. Nee, Bigelow weet het zeker: China krijgt de maan. Maar daarna barst het pas echt los. Want de VS zal niet graag met lede ogen aanzien hoe China vervolgens de ene na de andere planeet claimt. Een wedloop volgt. En daarin zijn de VS en China niet de enige: ook Rusland en wellicht Europa doen mee. En waarschijnlijk neemt ook de private sector deel. Gisteren werd bijvoorbeeld nog duidelijk dat een miljardair wil proberen om de maan te privatiseren. Hij wil zo snel mogelijk beginnen met het delven van grondstoffen.

Bronmateriaal

"Does China want to own the moon?" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Dennis Davidson (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd