China oefent bouw ruimtestation

Morgen lanceert China een onbemand ruimtevaartuig dat zich zelfstandig aan een capsule die zich reeds in de ruimte bevindt, moet koppelen.

Ruimtesonde Shenzhou 8 gaat morgen de ruimte in en ontmoet daar Tiangong 1. Vanaf dat moment is het de bedoeling dat de twee aan elkaar bevestigd worden en even samen door het leven gaan.

Oefenen
Het is een oefening. China wil namelijk op korte termijn (ergens rond 2020) een eigen ruimtestation bouwen. Delen van dat ruimtestation in de lucht brengen, is niet zo’n probleem. Maar ervoor zorgen dat die delen ook aan elkaar vast komen te zitten, is een vak apart. En dus wordt er geoefend met Shenzhou 8 en Tiangong 1.

Meer

Steeds meer landen begeven zich in de ruimte en krijgen interesse voor de grondstoffen op bijvoorbeeld de maan. Maar wie krijgt ze? China misschien?

Twee dagen
De twee zullen elkaar op een hoogte van 343 kilometer tegen het lijf lopen. Waarschijnlijk koppelt Shenzhou 8 zich binnen twee dagen na de lancering aan Tiangong 1. En het blijft niet bij deze oefening. Het komende jaar zullen er nog twee capsules gekoppeld worden. Zeker één daarvan zal bemand zijn.

China is bijzonder ambitieus. Het land wil tegen 2020 niet alleen beginnen met de bouw van een eigen ruimtestation, maar denkt ook al hard na over de bouw van een basis op de maan. Deze zou voortdurend bewoond moeten worden door astronauten. Het klinkt misschien allemaal heel ambitieus, maar China lijkt ertoe in staat te zijn. Een hele prestatie voor een land dat pas in 2003 voor het eerst een bemande ruimtemissie organiseerde.

Bronmateriaal

"China prepares for unmanned space launch" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Craigboy (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd