China’s eerste maanlander maakt een panoramafoto

panorama

Hoe ziet het eruit op het maanoppervlak? China’s eerste maanlander Chang’e-3 laat het nu zien. Hoewel de foto er niet zo haarscherp uitziet als het beeldmateriaal van de Apollo-missies, is de sfeer hetzelfde. Een verlaten, doodse, grijze vlakte.

Dit mozaïek is gemaakt door foto’s van de lage resolutie camera aan elkaar te plakken. “Deze plaat bestaat uit zestig foto’s, die vanuit drie hoeken gemaakt zijn: verticaal, 15 graden omhoog en 15 graden beneden”, zegt Liu Enhai van de Chinese ruimtevaartorganisatie. “Hierdoor kunnen we nog verder kijken.”

panorama2

De Yutu-rover is duidelijk te zien. Deze rover reed slechts zeven uur na de landing op 14 december al over het maanoppervlak.

Links van de Yutu-rover is een grote krater zichtbaar met een doorsnee van enkele meters. Deze krater is slechts tien meter verwijderd van de Chang’e-3 lander. Verder zijn er andere kleinere kraters zichtbaar. Is het een wonder dat Chang’e-3 lander niet in een krater is geland? Niet echt. Vlak voor de landing zweefde de lander gedurende twintig seconden 100 meter om een geschikte landingsplaats te vinden zonder kraters en stenen. Kortom, de uiteindelijke locatie is bewust gekozen.

En ziet u het spoor van de Yutu-rover in het zachte maanzand (regolith)? Deze rover gaat minimaal één jaar onderzoek doen op het maanoppervlak. Yutu analyseert o.a. de geologische structuur en samenstelling van het maanoppervlak. Sommige wetenschappers vermoeden dat China op lange termijn van plan is om te delven op de maan. Als dit zo is, dan zou de komst van de Yutu-rover op de maan de eerste stap zijn.

Bronmateriaal

CCTV News (China)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd