China’s Tianhe-2 is ‘s werelds beste supercomputer

Tianhe-2

Volgens de nieuwe top 500 lijst van beste en snelste supercomputers is een supercomputer uit China, de Tianhe-2, de absolute winnaar. Een verrassing, want verwacht werd dat het systeem pas in 2015 klaar zou zijn.

Dit meldt BBC. De Verenigde Staten vullen de tweede en derde plaats met hun Titan en Sequoia. De voormalige nummer één: Japan’s K computer doet een paar stappen terug en staat nu op de vierde plek.

Feiten & cijfers

– Er zijn dit jaar 26 systemen met een snelheid hoger dan één petaFLOP. Dit waren er vorig jaar 23.
– 88% van de supercomputers op de lijst gebruikt processoren met minimaal zes kernen.
– De beste Nederlandse computer staat op plek 218, namelijk de Cluster Platform 3000 met 11.364 kernen en een snelheid van bijna 161 terraFLOPS per seconde. België staat iets lager, namelijk op pek 239. Het gaat om de Cluster Platform SL230s Gen8 van het VSC (Vlaams Supercomputer Centrum).

Tianhe-2
De Tianhe-2, dat Melkweg-2 betekent, heeft een enorme snelheid. Het apparaat is in staat om maar liefst 33.860 biljoen (33,68 petaFLOPS per seconde) calculaties per seconde uit te voeren. In theorie is de computer zelfs nog sneller. Het kan een hoogtepunt van 54,9 petaFLOPS per seconde bereiken. De supercomputer is een voortvloeisel vanuit een overheidsproject genaamd 863 High Technology. Met dit project wilde de Chinese overheid de high-tech bedrijven in het land concurrerender maken. Het lijkt er op dat dit aardig is gelukt; het land staat weer op nummer één in de lijst sinds juni 2010. Daarnaast is het apparaat bijna twee keer zo snel als de eerstvolgende op de lijst. Zo heeft de Titan een snelheid van 17,59 petaFLOPS per seconde en een pieksnelheid van 27,11 petaFLOPS per seconde.

Uniek
De computer heeft een aantal unieke kenmerken, die speciaal voor de Chinese supercomputer zijn ontwikkeld. Zo heeft de supercomputer een zelf ontwikkeld verbindingsnetwerk – dat data door het systeem transporteert – en 4096 zelfgemaakte CPU’S genaamd Galaxy FT-1500. Deze processoren zijn in het systeem geplaatst naast de hoofdprocessoren. Deze kunnen onder andere gebruikt worden om specifieke weervoorspellingen te doen en om applicaties van defensie te draaien. De Tianhe-2 gebruikt daarnaast het Kylin-besturingssysteem, gebaseerd op Linux. Het werd speciaal ontwikkeld door China’s National University of Defense Technology, voor gebruik door de overheid en defensie. Hierdoor is de supercomputer uitstekend beveiligd. Dat is dus een uitdaging voor hackers!

Supercomputers van de toekomst

Kwantumcomputers zijn de supercomputers van de toekomst. Kwantumcomputers gebruiken de kracht van atomen om informatie op te slaan. Veel efficiënter dan ééntjes en nulletjes!

China heeft naast de Tianhe-2 nog 66 andere supercomputers op de lijst staan. Dit zijn er wel minder dan op de voorgaande lijst; toen had het land er 72. De Verenigde Staten hebben de meeste supercomputers: namelijk 252. Na China komt Japan met 30 supercomputers, gevolgd door landen als Engeland (29), Frankrijk (23) en Duitsland (19). De Tianhe-2 wordt waarschijnlijk geïnstalleerd in het National Supercomputer Centre in Guangzhou, een plaats in zuidoosten van China.

Bronmateriaal

"China's Tianhe-2 retakes fastest supercomputer crown" - bbc.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Onbekend (cc via wishesh.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd