Chinese astronauten koppelen zich handmatig aan ruimtelab

Drie Chinese astronauten zijn er in geslaagd om hun ruimtevaartuig handmatig aan het Chinese ruimtelaboratorium te koppelen. Een historisch moment!

Het is de eerste keer dat Chinese astronauten in de ruimte handmatig een succesvolle koppeling uitvoerden. Het is cruciaal dat China deze methode goed onder de knie krijgt, aangezien China in 2020 wil starten met de bouw van een eigen ruimtestation.

Wist u dat…

..de Taingong-1 qua ruimtelaboratorium een kleintje is? Het ruimtestation is slechts negen meter lang en weegt 8,5 ton. In vergelijking: het internationale ruimtestation is bijna 31 keer zo zwaar met een gewicht van 262 ton. Ook is het ISS groter met een inhoud van 574 m³.

De koppeling van de Shenzhou-9 met de Taingong-1 gebeurde handmatig. Astronaut Liu Wang bestuurde het ruimtevaartuig en voerde de operatie in slechts zeven minuten uit. Een knappe prestatie van Wang, want een automatische koppeling duurt ongeveer tien minuten. Een tweede reden waarom het een knappe prestatie is, is omdat de twee ruimtevaartuigen met een snelheid van 7,8 kilometer per seconde rondom de aarde cirkelen. Eén stuurfout kan dus al grote gevolgen hebben.

Over drie dagen vindt de ontkoppeling plaats, waarna de drie astronauten vrijdag landen op aarde. Deze vlucht zal dan de langste bemande ruimtevlucht in de geschiedenis van de Chinese ruimtevaart zijn.

Bronmateriaal

"China's first manual space docking successful" - Xinhua
Foto afkomstig van Xinhua

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd