Chinese maanrover ontdekt dat maan niet zo saai is

maan

De historie van de maan is een stuk minder saai dan gedacht. De Chinese maanrover Yutu bewijst dat de maan in de afgelopen 3,3 miljard jaar verrassend actief is geweest.

Maanrover Yutu landde in december 2013 op de maan. De rover ging aan de slag in een gebied waar nog niet eerder door mensen of door mensen gebouwde rovers onderzoek gedaan was: Mare Imbrium. Gewapend met onder meer een camera en radar ging Yutu op onderzoek uit.

Negen lagen
In het blad Science doen wetenschappers nu de bevindingen van Yutu uit de doeken. Ze schrijven dat Yutu onder zijn wielen maar liefst negen verschillende ondergrondse lagen heeft gedetecteerd. “Dat suggereert dat dit gebied sinds het Imbrium complexe geologische processen heeft doorstaan en zich qua samenstelling onderscheidt van de gebieden waar tijdens de Apollo- en Loena-missies geland werd.”

Vulkanisch gesteente
Dankzij Yutu zijn we ons nu dus bewust van nog meer vulkanische activiteit op de maan. Een andere ontdekking is dat Mare Imbrium – een vulkanische vlakte – niet enkel uit basalt bestaat, maar ook pyroclastische gesteenten bevat. Pyroclastische gesteente ontstaan tijdens explosieve vulkaanuitbarstingen. Het gesteente wordt dan gevormd door materiaal dat door de vulkaan wordt weggeslingerd.

Nadat Yutu op de rand van een jonge maankrater geland was, legde de rover zo’n 114 meter af. Daarna ging het mis. De rover kreeg te maken met problemen en in januari 2014 kwam er een einde aan zijn trektocht. Toch zal het onderzoek in het blad Science niet het laatste paper zijn dat handelt over de bevindingen van Yutu. In de korte periode die de maanrover actief was, heeft deze toch nog aardig wat data kunnen verzamelen en een deel van die gegevens moet nog geanalyseerd worden. Wie weet wat Yutu ons in de toekomst dus nog vertellen gaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd