Chinese Marslander heelhuids geland

Voor het eerst heeft de Chinese ruimtevaartorganisatie een lander op Mars gezet.

De lander zette afgelopen nacht voet op Mars. Een enorme primeur voor de Chinezen die nog nooit een lander op een andere planeet hebben gezet.

De missie
De Marslander maakt deel uit van een missie die naast de lander ook uit een orbiter en rover bestaat. De missie werd in juli 2020 gelanceerd en de orbiter nestelde zich in februari 2021 in een baan om Mars.

De lander maakte zich los van de orbiter en landde niet lang na middennacht in een gebied dat Utopia Planitia wordt genoemd. Het is de opmaat naar meer; aan boord van de lander bevindt zich namelijk ook een Marsrover die binnenkort op Mars moet gaan rondrijden.

Leven
De Chinese ruimtevaartorganisatie hoopt tijdens deze eerste tot op heden geslaagde Marsmissie (zie kader) uit te zoeken of op de rode planeet leven te vinden is. Daarnaast willen de Chinezen met behulp van de lander, rover en orbiter onder meer meer inzicht krijgen in de evolutie en atmosfeer van de rode planeet en de verspreiding van waterijs.

De landing van de Chinese Marslander en -rover volgt bijna tien jaar na de eerste Marsmissie die de Chinezen – in samenwerking met de Russen en Finnen – ondernamen. Die missie mislukte echter; de Marssonde Phobos-Grunt slaagde er niet in om koers te zetten richting Mars, viel terug naar de aarde en verbrandde in de atmosfeer.

De Chinese ruimtevaartorganisatie timmert de laatste jaren hard aan de weg. Zo bracht de Chinese ruimtevaartorganisatie meerdere orbiters, landers en rovers naar de maan. En afgelopen december werd tijdens één van deze missies zelfs wat maanmateriaal naar de aarde gebracht. In het volgende decennium willen de Chinezen bovendien ook mensen op de maan zetten. Daarnaast werkt China momenteel aan een eigen ruimtestation en is er nu dus een begin gemaakt met de verkenning van Mars. Verder zijn er ook plannen voor missies naar een planetoïde en Jupiter.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU) & M. Wolff (Space Science Institute)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd