Chinese noedels liggen 2.500 jaar onder de grond

Archeologen hebben een 2.500 jaar oude maaltijd gevonden op een Chinese begraafplaats. Zo vonden zij noedels, cakes, pap en afgekloven botten. De bevindingen staan beschreven in een publicatie in het Journal of Archaeological Science. De ontdekking toont mogelijk aan dat Chinezen – en dus niet Egyptenaren – de eerste bakkers waren.

“Door vuur, slijpstenen en graan te gebruiken maakten Chinezen cakes”, zegt auteur Yiwen Gong van de Graduate universiteit. Gong en zijn team vonden tevens negentien mummies in het graf. “Onder de mummies bevinden zich Europeanen en Mongolen.” Wellicht was het gebied vroeger een belangrijke regio, waar verschillende culturen bij elkaar kwamen.

De archeologen vonden niet alleen etenswaren, maar ook potten, bogen, pijlen, zadels, leer, laarzen, messen en een trui. Voor deze studie richtten wetenschappers zich vooral op de etenswaren.

De noedels (a en d, foto rechts) en cakes (b en e, foto rechts) zijn gemaakt van gierst, zo blijkt uit chemische analyses. Daaruit blijkt ook dat de cakes gebakken zijn, omdat de gierstkorrels nauwelijks zijn beschadigd. Dit is bijzonder, want bakken was geen traditionele kookmethode in het oude China.

Wilt u een keer 2.500 jaar oude Chinese noedels eten? De noedel die tegenwoordig het dichtst in de buurt komt is de La mian-noedel, een traditionele noedel die wordt gemaakt door deeg herhaaldelijk uit te trekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd