Chinese taikonauten terug op aarde na lange ruimtereis

De Shenzhou-11 taikonauten Jing Haipeng en Chen Dong zijn terug op aarde. Dit meldt het Chinese staatsmedium Xinhua.

De capsule landde vanochtend om 07:15 uur Nederlandse tijd in het noorden van China in Binnen-Mongolië, een autonome regio grenzend aan Mongolië en Rusland. De landing van de SHenzhou-11 was live te volgen via Periscope. Voor China – een land waar veel achter gesloten deuren plaatsvindt – is dat zeer bijzonder.

Shenzhou-11 was de langste bemande Chinese ruimtevlucht ooit. Haipeng en Dong verbleven dertig dagen buiten de aardse atmosfeer in het ruimtelab Tiangong-2. “Als de plannen voor de Tiangong-2 succesvol zijn, komt China op het niveau dat alleen de VS en Rusland hebben bereikt: een bemand ruimtelaboratorium,” vertelt natuurkundige Merlin Kole aan Scientias.nl. Hij was in september aanwezig bij de lancering van de Tiangong-2. “Het bouwen van een eigen station betekent dat China qua ruimtevaart op hetzelfde niveau zit als de VS en Rusland en dat in een zeer korte tijd heeft weten te bereiken. Van daaruit zullen de Chinezen waarschijnlijk de hoge ambities doorzetten en wellicht de VS inhalen.” China hoopt in 2022 een permanent ruimtestation in een baan om de aarde te hebben, waardoor het land de rol van het ISS kan overnemen.

Hoe gaat het met de taikonauten?
Het is nog onduidelijk hoe het met de taikonauten is. Op Twitter gaan geruchten rond dat er mogelijk iets aan de hand is met met taikonaut Chen Dong, maar het Chinese staatsmedium Xinhua meldt dat de astronauten er goed aan toe zijn. Toch is het opmerkelijk dat er nog geen citaat het wereldwijde web op is geslingerd, terwijl de taikonauten tijdens het verschijnen van dit artikel al drie uur op aarde zijn.

Zodra er meer bekend is over het lot van de taikonauten, wordt dit artikel bijgewerkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd