Chocolade kan bijdrage leveren aan slanker lijf

Nieuw onderzoek wijst erop dat mensen die regelmatig chocolade eten slanker zijn dan mensen die dat niet doen.

Dat is te lezen in het blad Archives of Internal Medicine. De conclusie van de onderzoekers staat haaks op de volkswijsheid dat chocolade dik maakt.

Onderzoek
De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 1000 volwassen mannen en vrouwen. Ze achterhaalden het gewicht en de lengte van de proefpersonen en keken naar het (eet)gedrag. Natuurlijk kwam ook de chocoladeconsumptie aan bod.

Resultaten
De mensen die regelmatig chocolade aten, bleken een lager BMI (Body Mass Index) te hebben dan mensen die dat niet deden. Het verschil tussen mensen die wel en mensen die niet regelmatig chocolade aten, was klein, maar significant. En dat terwijl de mensen die chocolade aten zelden minder en vaak zelfs meer calorieën nuttigden dan mensen die geen chocolade aten. De onderzoekers onderzochten de proefpersonen grondig en sloten uit dat ander gedrag (bijvoorbeeld: vaker naar de sportschool) het lagere BMI kon verklaren.

WIST U DAT…

Hoe?
Maar hoe kan chocolade dit effect op ons lichaam hebben? Want hoe we het ook wenden of keren: in chocolade zitten calorieën. Toch denken de onderzoekers dat regelmatig een kleine hoeveelheid chocolade eten ons slank maakt, omdat het geen extra calorieën met zich meebrengt. Chocolade doet onze stofwisseling namelijk goed en zorgt er zo voor dat we per calorie minder vet opslaan. Dus de calorieën die we met chocolade naar binnen werken, worden als het ware direct gecompenseerd door het goede effect dat chocolade op de stofwisseling heeft.

Het onderzoek suggereert dat niet alleen calorieën, maar ook de samenstelling van voedsel bepaalt welk effect eten op ons gewicht heeft. En – voor chocoholics misschien nog wel belangrijker – de studie bewijst dat zo af en toe een stukje chocolade helemaal geen kwaad kan.

Bronmateriaal

"Regular Chocolate Eaters are Thinner" - UCSD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Pearson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd