‘Claustrofobie: verstoorde ruimtelijke beleving’

Onderzoek wijst erop dat mensen die claustrofobisch zijn een grote persoonlijke ruimte hebben. Nieuw bewijs dat een verstoorde ruimtelijke beleving tot claustrofobie leidt.

Elk mens heeft een persoonlijke ruimte. We vinden het over het algemeen niet prettig als mensen te dichtbij komen en in die persoonlijke ruimte stappen. Lang niet iedereen heeft een even grote ruimte nodig. Nieuw onderzoek wijst er nu op dat mensen die veel persoonlijke ruimte nodig hebben (een ruimte die groter is dan dat je armen kunnen reiken) een grotere kans hebben op claustrofobie.

Verstoord
Het onderzoek wijst er net als andere studies op dat mensen met claustrofobie een verstoorde ruimtelijke beleving hebben. “Het is op dit moment niet duidelijk of het een verstoorde ruimtelijke beleving is die leidt tot de angst of omgekeerd,” legt onderzoeker Stella Lourenco uit.

Trauma
Claustrofobie ontstaat soms doordat mensen een traumatische ervaring meemaken. Ze zitten bijvoorbeeld een tijd vast in een lift. “Maar we weten dat er ook mensen zijn die zo’n trauma meemaken en geen claustrofobie ontwikkelen. Daarom bedachten we dat anderen factoren wellicht een rol spelen. Onze resultaten wijzen op een duidelijke relatie tussen claustrofobie en basale aspecten van de ruimtelijke beleving.”

Hoogtevrees
Het is aannemelijk dat claustrofobie en hoogtevrees op dezelfde manier ontstaan. Ook hierbij hebben mensen geen goed beeld van de afstand die ze tot objecten hebben. “Het is ergens logisch dat je jezelf bewust bent van objecten die zich dichter bij het lichaam bevinden. Dat is niet alleen nuttig, maar ook handig als je je moet verdedigen. Het is ook logisch dat je jezelf in een verticale dimensie bewust bent van objecten die ver van je weg zijn, want dan kun je ook diep vallen.”

Nader onderzoek moet duidelijk maken of claustrofobie en hoogtevrees echt met elkaar samenhangen. Hopelijk levert die studie ook een effectieve behandeling op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd