Column: Het Chinees-restaurant-syndroom

Niets zo lekker als in het weekend even snel een hapje halen bij ‘de afhaalchinees’. Sambal erbij, bordje op schoot en smullen maar. Totdat…

Totdat u na de maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom. Een syndroom waar vele indianenverhalen over rond gaan, maar dat weldegelijk bestaat. Volgens het woordenboek heeft het de volgende betekenis: ‘Acuut onwel zijn na het nuttigen van sommige Chinese spijzen; wordt misschien veroorzaakt door natriumglutamaat’.

Ve-tsin
Hoewel u uzelf zeker onwel kunt voelen na het eten van Chinese spijzen, is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk niet natriumglutamaat. De stof natriumglutamaat, of beter bekend als ve-tsin, is een smaakversterker die wordt toegepast in vele hartige voedingsmiddelen. Ook zit ve-tsin (E-nummer 621) van nature in vele voedingsproducten zoals oude kaas, tomaten en salami. De tong is direct gevoelig voor deze smaak en wordt daarom beschouwd als één van de vijf basissmaken naast zoet, zout, zuur en bitter. Deze vijfde smaak wordt umami genoemd, naar het Japanse woord voor ‘heerlijk’ of ‘hartig’.

Meer van Cees

Lees ook eens de andere columns van Cees. Bijvoorbeeld zijn column over geslachtsbepaling, wintertijd en suikergoed.

Kwok
Het Chinees-restaurant-syndroom is in 1968 bedacht door Robert Ho Man Kwok. Vele jaren lang gaf men zonder verder onderzoek ve-tsin de schuld van al die lichamelijke klachten. Ook zou ve-tsin worden toegevoegd aan producten om het verslavend te maken, zou het slecht zijn voor de hersenen en zou het medeverantwoordelijk kunnen zijn voor ADHD. Pas in 1993 toonde degelijk wetenschappelijk onderzoek aan dat de smaakversterker onschuldig is, en dat het onze hersenen een signaal geeft dat het voedsel vol zit met belangrijke eiwitten. En verder helemaal niets.

Autosuggestie
Waarom voelen veel mensen zich dan toch beroerd na het eten van ‘Chinees’? Daar zijn enkele theorieën over. Zo zou het kunnen dat u allergisch bent voor ve-tsin, maar aannemelijker is dat u gewoon te veel hebt gegeten van het vaak erg zoute Chinese voedsel. Daarbij schijnen de slechte hygiënische omstandigheden in sommige restaurants regelmatig tot voedselvergiftiging te leiden, met alle typische lichamelijke klachten tot gevolg. En vergis u niet in de kracht van de autosuggestie. Zodra één van de tafelgenoten tot in detail vertelt over alle kwalen die u kunt krijgen na het Chinese eten, voelt menig persoon zich al snel beroerd.

Allemaal onzin dus? Misschien. Waarschijnlijk zullen we het nooit precies weten. Doet u mij tot die tijd maar gewoon een nummertje 12 met satésaus. Met extra ve-tsin.

Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens eens een kijkje op zijn eigen site.

Bronmateriaal

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Omefrans (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd