Computer herkent aansteller beter dan wij mensen dat doen

pijn

Mensen die doen alsof ze pijn hebben: ze kunnen ons heel gemakkelijk voor de gek houden. Dat blijkt maar weer eens uit een nieuw onderzoek. Zelfs computers zijn beter in staat dan wij mensen om aanstellers te identificeren.

Uit een onderzoek van de universiteit van Californië (San Diego) en de universiteit van Toronto blijkt dat mensen echte en neppe gezichtsuitdrukkingen die getuigen van pijn niet beter dan wanneer ze zouden gokken uit elkaar kunnen houden. En zelfs nadat de mensen een training kregen om echte uitdrukkingen van pijn beter van neppe uitdrukkingen van pijn te kunnen onderscheiden, presteerden ze nog maar net ietsje beter. Een computer daarentegen weet in 85 procent van de gevallen de aansteller van de persoon met echte pijn te onderscheiden.

Mond
De mond blijkt het vaakst te verraden of uitdrukkingen oprecht of gesimuleerd zijn. Mensen die doen alsof ze pijn hebben, openen hun mond te regelmatig. “Het computersysteem slaagde erin om onderscheidende kenmerken van gezichtsuitdrukkingen te detecteren en dat lukte de mensen niet,” vertelt onderzoeker Marian Bartlett. “Menselijke waarnemers zijn nu eenmaal niet zo goed in het onderscheiden van neppe gezichtsuitdrukkingen en echte pijn.”

Simuleren
“In zeer sociale soorten zoals mensen zijn gezichten zo geëvolueerd dat ze heel veel informatie kunnen overbrengen, waaronder uitdrukkingen van emoties en pijn,” vertelt onderzoeker Kang Lee. “En dankzij de manier waarop ons brein in elkaar steekt, zijn we in staat om emoties te simuleren die we niet voelen en dat kunnen we zo goed dat we anderen voor de gek kunnen houden. De computer is veel beter in staat om subtiele verschillen tussen onvrijwillige en vrijwillige bewegingen van het gezicht waar te nemen.”

Het onderzoek kan voor meerdere doeleinden heel interessant zijn. Zo kan het computersysteem gebruikt worden om te achterhalen of mensen echt pijn hebben of doen alsof. Maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om andere (nagebootste) emoties te detecteren. En dat kan handig zijn in het kader van de veiligheid, gezondheidszorg of tijdens sollicitatiegesprekken.

Bronmateriaal

"Computers See Through Faked Expressions of Pain Better Than People" - UCSD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door beermug (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd