Contact met Philae verbroken, misschien wel voor altijd

philae

De accu van Philae is leeg, waardoor de lander in slaap is gevallen. Alle instrumenten en de meeste systemen zijn uitgeschakeld totdat er genoeg zonlicht op de zonnepanelen valt om de lander te wekken. De kans is klein dat dit gaat gebeuren, omdat Philae zich in de schaduw van een klif bevindt.

“Philae heeft net op tijd alle gegevens naar ons verzonden”, vertelt Stephan Ulamec van het Philae-team. “We kunnen trots zijn op het wetenschappelijke succes dat Philae heeft geboekt. De lander presteerde uitstekend, zeker gezien de omstandigheden.” Daarmee doelt Ulamec op het feit dat de kometenlander niet één, maar drie keer is geland.

Een panoramafoto van de landingsplaats van Philae. Extreem onherbergzaam!
Een panoramafoto van de landingsplaats van Philae. Extreem onherbergzaam!
Contactmogelijkheden
Het contact werd vanochtend om 01:36 uur Nederlandse tijd verbroken. De kans is klein dat we ooit nog iets van Philae horen. Maar er is hoop. Gisteravond is de positie van de lander veranderd, waardoor de zonnepanelen mogelijk meer zonlicht opvangen. De komende dagen zal de Rosetta-ruimtesonde proberen om contact te leggen met Philae. Er zijn iedere dag mogelijkheden, waaronder vandaag al om 11:00 uur Nederlandse tijd.

Philae
De kometenlander Philae landde op 12 november op de komeet 67P. De afdaling was extra spannend, omdat een belangrijk systeem niet goed functioneerde. Het ‘active descent system’ was nodig om ervoor te zorgen dat Philae niet terugstuiterde. Uiteindelijk bleken de harpoenen ook niet te werken, waardoor Philae twee keer stuiterde en dus in totaal drie keer landde. Het is een wonder dat Philae uiteindelijk op zijn pootjes terecht is gekomen, al bevindt de lander zich in de schaduw van een klif. Niet de meest ideale situatie. Toch hebben wetenschappers allerlei experimenten kunnen uitvoeren, waardoor er voldoende gegevens zijn om meer te weten te komen over kometen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd