Contactlens van de toekomst kan in- en uitzoomen

oog

Wetenschappers hebben een contactlens ontwikkeld, waarmee tot 2,8 keer ingezoomd kan worden. Deze contactlens is handig voor ouderen met een verminderd gezichtsvermogen of voor toekomstige supersoldaten.

De contactlens is 1,17 millimeter dik en is gemaakt van hetzelfde harde plastic als waar de eerste generatie contactlenzen van is gemaakt. Het onderzoek van de wetenschappers verschijnt in de nieuwste editie van Optics Express, een internationaal blad over optiek.

A. Normaal beeld (1x). B. Ingezoomd beeld (2,8x). C. Hier is goed te zien hoe de spiegels in de contactlens zijn opgesteld.
A. Normaal beeld (1x). B. Ingezoomd beeld (2,8x). C. Hier is goed te zien hoe de spiegels in de contactlens zijn opgesteld.
De contactlens van de onderzoekers heeft een gat in het midden, waar normaal licht naar binnen komt. Daaromheen bevindt zich een ring met kleine spiegels van aluminium. Het licht kaatst vier keer op deze spiegels, waarna het beeld vergroot naar de retina wordt gestuurd. Wat dat betreft is de werking van deze contactlens vergelijkbaar met de werking van een spiegeltelescoop. Ook een spiegeltelescoop maakt gebruik van meerdere spiegels om licht te buigen.

De drager van de contactlenzen moet nog wel gewoon een bril dragen. Polarisatiefilters in de bril blokkeren namelijk het vergrote beeld. De drager ziet dan dus ‘normaal’. Wanneer de gebruiker de filters in de bril wisselt, wordt een deel van het licht geblokkeerd, waardoor de drager van de contactlenzen alleen het vergrote beeld ziet.

Het internationale team van wetenschappers had nog de meeste moeite met het ademend maken van de lens. Als een lens langer dan dertig minuten gedragen moet worden, dan is het belangrijk dat deze lens goed ademt. De onderzoekers losten dit probleem op door kleine kanalen in de lenzen aan te leggen, waar zuurstof doorheen stroomt. Dit is een complexe procedure, waardoor de contactlens op dit moment nog niet massaal geproduceerd kan worden. Maar, ontwikkelingen kunnen snel gaan. Zeker wanneer het Amerikaanse militaire instituut DARPA interesse heeft om deze contactlens in te zetten voor soldaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Hierboven is te zien hoe een gebruiker het ingezoomde beeld ziet.
Hierboven is te zien hoe een gebruiker het ingezoomde beeld ziet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd