Coronavirus nu ook vastgesteld bij een hond in Hong Kong

De hond testte positief nadat eerder zijn baasjes met het virus geïnfecteerd waren geraakt.

Nadat het coronavirus al bij meer dan 95.000 mensen is vastgesteld, is het virus nu ook aangetroffen bij een hond. Het gaat om een hond uit de Chinese stad Hongkong. Het is tot nu toe het eerste dier dat positief is getest op het virus. Op dit moment wordt onderzocht of de hond het virus zou kunnen hebben opgelopen door zijn baasjes die al eerder geïnfecteerd waren geraakt.

Quarantaine
Nadat er verschillende monsters van de hond waren afgenomen, bleek de hond ‘zwak positief’ te testen op het coronavirus. Hij blijkt verder geen relevante ziekteverschijnselen te vertonen. De hond is momenteel in quarantaine geplaatst en zal de komende tijd nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ook zullen er verdere monsters verzameld worden om te testen of de hond daadwerkelijk ziek is, of alleen sporen van het virus met zich meedraagt.

Van mens op dier
Hard bewijs dat het virus van mensen op (huis)dieren over kan springen, is er overigens nog niet. Op dit moment weten we alleen dat het virus van mens op mens kan worden overgebracht. “Er zijn geen aanwijzingen dat honden een rol spelen bij de verspreiding van deze menselijke ziekte, of tekenen die erop wijzen dat honden zelf ziek kunnen worden,” aldus de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). “Verdere studies zijn nodig om te begrijpen of en hoe verschillende dieren kunnen worden getroffen door het COVID-19-virus.” Toch wordt er geen enkel risico genomen. Huisdieren van patiënten waarvan bekend is dat ze het coronavirus onder de leden hebben, worden daarom uit voorzorg veertien dagen in quarantaine geplaatst. Op de Chinese straten zijn bovendien al meerdere honden met mondkapjes gezien.

Vaccin
Hoewel het virus zich snel over de wereld weet te verspreiden, is er op dit moment nog geen vaccin voorhanden. Daar wordt echter wel hard aan gewerkt, zo zijn er zijn momenteel meer dan twintig vaccins in ontwikkeling. Het zal echter nog wel even gaan duren voordat deze op de markt verschijnen. Allereerst moeten ze namelijk uitvoerig worden getest. En dat kost nou eenmaal tijd. De tests vinden in eerste instantie plaats onder dieren. Pas als de resultaten bevredigend zijn, kan er ook onder mensen worden getest. Naar schatting is een effectief vaccin al met al zo’n achttien maanden van ons verwijderd.

Hoewel er tot nu toe nog geen meldingen zijn geweest van andere (huis)dieren die besmet zijn geraakt, is het niet geheel uit te sluiten dat het virus niet van mens op hond of andersom kan worden overgebracht. Er zijn namelijk verschillende ziektes die mensen met dieren delen. Daarom raadt de OIE aan dat mensen die het coronavirus onder de leden hebben het contact met dieren zoveel mogelijk vermijden totdat er meer informatie over het virus bekend is. Bovendien moeten er bij het hanteren en verzorgen van dieren altijd hygiënische maatregelen worden genomen. Dit omvat het grondig wassen van de handen met zeep of desinfectiemiddelen voor en na het contact met dieren.

Dierlijke bron
Op dit moment wordt uitvoerig onderzocht of het coronavirus mogelijk een dierlijke bron heeft. Zo wordt gedacht dat het virus afkomstig is van vleermuizen. Door intensieve handel in wilde dieren op een Chinese markt zou het virus op mensen kunnen zijn overgesprongen. “Uit genetische gegevens blijkt dat het COVID-19-virus nauw verwant is aan andere CoV die voorkomen bij Echte hoefijzerneuzen (een geslacht van vleermuizen, red.),” zo laat de OIE weten. “De mogelijkheid bestaat dat er bij de overdracht op mensen een gastheer betrokken was. Tot op heden is er echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de daadwerkelijke bron te ontmaskeren of de overdracht van een dierlijke bron naar mensen te onderbouwen.”

Op dit moment lijkt het einde van de pandemie nog ver weg. Het virus verspreidt zich in razend tempo over de wereld. In Nederland zijn er al 38 gevallen bekend. Experts proberen ondertussen steeds meer informatie over het coronavirus in te winnen. Zo weten we nu dat het virus minder besmettelijk, maar wel dodelijker is dan de griep. Om verdere verspreiding zoveel mogelijk te beperken, raadt de WHO onder meer aan om regelmatig je handen te wassen en in je elleboog te hoesten of te niezen.

Bronmateriaal

"Detection of low level of COVID-19 virus in pet dog" - Agriculture, Fisheries and Conservation Department

"Questions and Answers on the 2019 Coronavirus Disease (COVID-19)" - World Organisation for Animal Health

Afbeelding bovenaan dit artikel: Lenka Novotná via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd