CoRoT vindt nieuwe exoplaneten

De CoRoT-satelliet heeft zes nieuwe exoplaneten gevonden. Eén van de exoplaneten is twee keer zwaarder dan Jupiter en draait om een snelroterende ster. Dit is bijzonder, omdat wetenschappers niet gemakkelijk exoplaneten vinden rondom dit soort sterren.

De CoRoT-satelliet kijkt nauwkeurig naar het licht van sterren. Wanneer een ster dimt, is dit een aanwijzing dat een exoplaneet om de ster draait. De planeet blokkeert namelijk een fractie van het licht. Wanneer een ster dimt, kijken wetenschappers naar het spectrum van de ster om te zien of een planeet verantwoordelijk is voor de blokkade van het licht. De zogenaamde ‘transitmethode’ is één van de mogelijkheden om exoplaneten te ontdekken.

In totaal heeft CoRoT vijftien exoplaneten gevonden. De vijftiende exoplaneet – CoRoT-15b – is zestig keer massiever dan Jupiter en is een zogenaamde bruine dwerg: een object dat kleiner is dan een ster, maar groter dan een planeet.

Ook CoRoT-10b is een bijzonder geval. De exoplaneet heeft een zeer excentrische baan om de moederster, waardoor er grote temperatuurvariaties optreden op het oppervlak van CoRoT-10b.

De snelroterende moederster van CoRoT-11b draait in twee dagen om haar as. In vergelijking: de zon doet 26 dagen over een rondje om haar as. CoRoT-11b is de derde ontdekte exoplaneet om een snelroterende ster.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd