Crashplaats Schiaparelli voor het eerst in kleur

Deze week heeft de HiRISE-camera van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter voor het eerst een kleurenfoto van de crashplek van Schiaparelli gemaakt.

Opvallend is dat de vorm van de parachute anders is op deze nieuwe foto. Waarschijnlijk is de parachute verplaatst door de wind. Vergelijk de vorm van de parachute op de kleurenfoto maar eens met deze foto die vorige maand is gemaakt. Dit is overigens niet vreemd, want ook de parachute van Marsrover Curiosity danste de eerste maanden over het Marsoppervlak.

kleur-1

Schiaparelli stortte op woensdag 19 oktober neer op Mars. Op dat moment was de snelheid van de Marslander hoger dan 300 kilometer per uur, waardoor de brandstoftanks waarschijnlijk explodeerden toen het Marsoppervlak werd geraakt. Hierdoor is er – naast een 2,4 meter grote krater – een flinke zwarte vlek te zien met een oppervlak van vijftien bij veertig meter.

Rondom de donkere vlek zijn witte vlekjes te zien. Wetenschappers denken niet dat dit ruis is, omdat de vlekjes ook op andere foto’s te zien zijn. Mogelijk zijn het onderdelen van Schiaparelli. Rechtsboven de donkere vlek is een zwarte boog te zien. Onderzoekers kunnen deze vlek nog niet verklaren.

Wat is er misgegaan?
De Europese ruimtevaartorganisatie is nu druk bezig om de data te analyseren. Het lijkt erop dat het hitteschild en de parachute te vroeg zijn losgekoppeld. Daarnaast hebben de remraketten – die de lander moesten afremmen – maar drie seconden gewerkt, terwijl ze eigenlijk dertig seconden moesten functioneren. Hierdoor kwam de lander op een hoogte van twee tot vier kilometer boven het Marsoppervlak in een vrije val terecht. Auw!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd