Cultuur bepaalt wat iemand wel of niet onthoudt

kaarsjes

Herinnert u zich nog uw laatste verjaardag? Ja? En wat voor details herinnert u zich dan? De versieringen in de kamer? Het marsepein op de taart? Of de gasten die ‘s avonds op uw feest arriveerden? De details die wij onthouden zijn afhankelijk van waar wij vandaan komen.

Dit blijkt uit een onderzoek van professor Angela Gutchess van universiteit van de Brandeis universiteit. Zij voerden diverse experimenten uit met 64 studenten uit de Verenigde Staten en verschillende Aziatische landen. De resultaten zijn gepubliceerd in Culture & Brain.

Wist u dat…

…mensen Facebook-berichten beter onthouden dan gezichten? Ons geheugen heeft een voorkeur voor spontane, ongepolijste informatie.

Experimenten
De proefpersonen kregen enkele objecten te zien, waaronder een stoel, een lamp en een bank. De volgende dag toonde Gutchess verschillende foto’s van objecten aan haar proefpersonen. De deelnemers aan het experiment gaven aan welk object ze herkenden en welk object die dag daarvoor niet werd vertoond. De Amerikaanse studenten waren beter in het herkennen van objecten dan de Oost-Aziatische studenten.

In een tweede experiment kregen de twee groepen opnieuw foto’s te zien, alleen dit keer van meer gedetailleerde omgevingen, zoals een kantoor en een keuken. Opnieuw herkenden de Amerikanen meer details dan de Oost-Aziaten.

Wanneer Amerikanen terugdenken aan hun verjaardag, zullen zij de visuele details beter herinneren, zoals de kleur van de versieringen.

Opvallende resultaten
“Eerdere onderzoeken toonden aan dat Oost-Aziaten meer gedetailleerde en contextuele details onthouden, maar dat is niet altijd het geval”, zegt Gutchess. “Waarschijnlijk komt dit omdat het brein van Oost-Aziaten meer gefocust is op emotionele context en sociale details, en niet zo zeer op visuele details.”

Cultuurverschillen
Het verschil? Wanneer Amerikanen terugdenken aan hun verjaardag, zullen zij de visuele details beter herinneren, zoals de kleur van de versieringen. Oost-Aziaten onthouden de interpersoonlijke details beter, zoals wie de taart serveerde of met wie zij dansten.

“Als we begrijpen hoe wij onthouden, beginnen we pas echt met elkaar beter te begrijpen”, sluit Gutchess af.

Bronmateriaal

"New study links memory and culture" - Brandeis universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd