Curiosity maakt eerste kleurenmozaïekfoto in hoge resolutie

Nadat Curiosity ons vorige week trakteerde op mozaïekfoto’s in een lage resolutie is het nu tijd voor het betere werk: een haarscherpe foto van zijn nieuwe achtertuin, de Gale-krater.

Op de foto is goed te zien hoe de omgeving van Curiosity eruit ziet. De kleuren op de foto zijn onbewerkt: de foto die u hierboven ziet, is ook echt de foto die Curiosity maakte. Of wij de kleuren op Mars ook zo zouden waarnemen, is onduidelijk. Maar stel: u zou met uw telefoon een foto maken op Mars, dan zouden ook deze kleuren opduiken. De camera die Curiosity gebruikte om deze foto te maken, werkt namelijk net zo als de camera op uw smartphone.

Mozaïek van de Gale-krater. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Ietsje groter

Bekijk hier een grotere versie van de foto.

Interessant
Op de foto zien we een aantal interessante punten. Bijvoorbeeld de wanden van de krater ten noorden van de plaats waar Curiosity landde. Hier zou een netwerk van valleien zijn onstaan doordat water ooit de krater binnenstroomde. Ook hebben onderzoekers interesse in een stukje krater dat door de landing van Curiosity bloot is komen te liggen. Stof is er weggeblazen, waardoor we hier nu echt het oppervlak van Mars zien en kunnen bestuderen.

Uurtje
Curiosity heeft ongeveer een uurtje uitgetrokken voor het maken van deze foto. De zwarte plekken die u op de foto ziet, zijn missende puzzelstukjes: Curiosity heeft die foto’s nog niet terug naar de aarde gestuurd.

De afgelopen week is Curiosity vooral druk bezig geweest met het terugsturen van foto’s, foto’s en nog eens foto’s. Maar dat gaat veranderen. Curiosity moet namelijk echt onderzoek gaan doen. Zijn missie is duidelijk: uitzoeken of er ooit leven mogelijk was op Mars.

Bronmateriaal

"First Hi-Res Color Mosaic of Curiosity's Mastcam Images" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd