Curiosity ziet Marsmaantjes voor de zon langs bewegen

Nieuwe beelden laten zien hoe Phobos en Deimos voor de zon langs bewegen.

Halverwege maart zag Curiosity hoe maantje Deimos voor de zon langs bewoog. Het maantje is slechts 6,2 kilometer groot en – zoals op de beelden hiernaast te zien is – niet in staat om de zon te verduisteren.

Anders is dat voor maantje Phobos dat Curiosity eind maart voor de zon langs zag bewegen. Deze maan is zo’n 11,5 kilometer groot en verduistert de zon deels (zie afbeelding hiernaast). Volgens NASA – eigenaar van Marsrover Curiosity – zou deze overgang beschouwd kunnen worden als een ringvormige zonsverduistering.

Curiosity zag Phobos niet alleen voor de zon langs bewegen. Met behulp van één van zijn navigatiecamera’s legde de rover tevens de schaduw vast die Phobos tijdens de overgang op Mars wierp (zie beelden onderaan dit artikel).

Het is niet voor het eerst dat een Marsrover ziet hoe enkele maantjes van Mars voor de zon langs bewegen. De Marsrovers Spirit, Opportunity en Curiosity hebben samen al acht keer gezien hoe Deimos voor de zon langs beweegt. En Phobos heeft voor de ogen van deze rovers al zo’n 40 keer voor de zon gestaan. Toch zijn de nieuwe waarnemingen van Curiosity waardevol. Ze helpen onderzoekers om de baan van de maantjes nauwkeuriger in beeld te brengen.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

"Curiosity Captured Two Solar Eclipses on Mars" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd