Curiosity ziet Mercurius voor de zon langs bewegen

mercurius

Marsrover Curiosity heeft de planeet Mercurius gekiekt terwijl deze voor de zon langs bewoog. Het is voor het eerst dat we er vanaf een andere planeet getuige van zijn hoe een planeet voor de zon langs beweegt.

De afstand tussen Curiosity en Mercurius is groot. De planeet vult vanaf deze enorme afstand gezien ongeveer éénzesde van een pixel. Vandaar dat de vorm van de planeet niet goed zichtbaar is. Aangezien het piepkleine stipje precies de baan van Mercurius volgt, mogen we er toch met een gerust hart van uitgaan dat Curiosity naar deze planeet keek.

Curiosity maakte de beelden op 3 juni. Naast het donkere stipje dat Mercurius voor moet stellen, zien we op de beelden twee zonnevlekken. Beide zonnevlekken zijn ongeveer zo groot als de aarde. De zonnevlekken bewegen met de zon mee en zijn aanzienlijk langzamer dan Mercurius.

De laatste keer dat we op aarde getuige waren van een planeet die voor de zon langsbewoog was in juni 2012. Toen bewoog Venus voor de zon langs. Dat zal deze eeuw – vanaf de aarde gezien – niet meer gebeuren. In 2016 kunnen we wel getuige zijn van een Mercuriusovergang. Vanaf Mars zijn de komende decennia ook nog de nodige overgangen te zien, in 2015 die van Mercurius, in 2030 die van Venus en in 2084 die van de aarde.

Bronmateriaal

"Mercury Passes in Front of the Sun, as Seen From Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd