Daar is ‘ie dan! De eerste foto van Juno sinds aankomst bij Jupiter!

We hebben er even op moeten wachten, maar hier is dan het eerste kiekje dat Juno vanuit een baan rond Jupiter heeft gemaakt.

Juno arriveerde op 5 juli bij de gasreus. Deze camera maakt foto’s in zichtbaar licht. En met die camera schoot Juno haar eerste kiekjes vanuit een baan rond Jupiter.

Jupiter en zijn manen
Eén van die eerste foto’s zie je hieronder. Op het moment dat Juno deze foto maakte, was deze zo’n 4,3 miljoen kilometer van Jupiter verwijderd. Op de foto is van alles te zien. Bijvoorbeeld de kenmerkende Grote Vlek op Jupiter. Maar ook drie van de vier grootste manen van Jupiter: Io, Europa en Ganymedes (van links naar rechts).

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS.

Hoge resolutie
Natuurlijk zullen er de komende tijd nog veel meer foto’s van Jupiter en zijn manen volgen. De eerste foto’s met een zeer hoge resolutie laten echter nog even op zich wachten. Deze zullen eind augustus – wanneer Juno voor het eerst dicht langs Jupiter scheert – worden gemaakt en waarschijnlijk begin september worden vrijgegeven.

Overleefd
Voor wetenschappers zijn deze eerste kiekjes echter al veelzeggend. “Dit beeld van JunoCam wijst erop dat deze zijn eerste reis door de extreme straling rondom Jupiter heeft overleefd en daarbij niet is aangetast,” vertelt onderzoeker Scott Bolton. “We kunnen niet wachten tot we de eerste beelden van Jupiters polen te zien krijgen.” Deze hebben we nog nooit in detail kunnen bekijken, maar Juno moet daar verandering in gaan brengen.

Maar Juno is natuurlijk niet alleen naar Jupiter gevlogen om foto’s te maken. De sonde moet ook uitgebreid onderzoek gaan doen naar Jupiter. Zo zal deze onder meer onder het dikke wolkendek van de gasreus gaan gluren. Ook moet Juno uitzoeken of Jupiter wellicht een vaste kern heeft en hoe de gasreus is ontstaan. Ook het poollicht op de gasreus zal bestudeerd worden. De missie van Juno loopt tot 20 februari 2018. Tijdens de missie zal Juno zo’n 37 keer om Jupiter cirkelen. Soms zal Juno daarbij op een afstand van slechts 4100 kilometer over de wolken van de gasreus scheren.

Bronmateriaal

"NASA’s Juno Spacecraft Sends First In-orbit View" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd