Daarom is een dieet in 95 procent van de gevallen gedoemd om te mislukken

gewicht

Onze maag voelt aan hoe vol ‘ie zit en vertelt dat aan ons brein. Zo kunnen we bijtijds stoppen met eten. Maar bij mensen met overgewicht werkt dat systeem niet zo goed. En dat systeem herstelt zich ook niet wanneer deze mensen – middels een dieet – afvallen. Het kan verklaren waarom diëten gedoemd zijn om te mislukken.

De meeste mensen die wel eens geprobeerd hebben om gewicht te verliezen, zijn eveneens bekend met het jojo-effect. Kilo’s die ze kwijtraken, vliegen er naar verloop van tijd vanzelf weer aan. Waarna ze weer op dieet gaan, maar uiteindelijk toch weer op dat oude gewicht belanden. Een nieuw onderzoek van de universiteit van Adelaide verklaart waarom diëten gedoemd zijn om te mislukken.

Jojo

Slechts vijf procent van de mensen die middels een dieet gewicht verliezen, zien de kilo’s die ze kwijtraken ook echt niet meer terugkomen. Maar liefst 95 procent van de diëters verliest ook wel kilo’s, maar krijgt ze vanzelf – meestal binnen twee jaar – weer terug.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden welke invloed een vet dieet op de maag had. Ze ontdekten dat een vet dieet ervoor zorgde dat de maag minder gevoelig was voor een ‘vol gevoel’. En wanneer het vette dieet plaatsmaakte voor een gezonder dieet, herstelde de maag zich op dat vlak niet. “De zenuwreactie van de maag wordt niet normaal zodra mensen een normaal dieet gaan volgen,” stelt onderzoeker Amanda Page. “Dat betekent dat je meer moet eten om je net zo vol te voelen als een gezond persoon.”

Leptine
“Een hormoon in het lichaam, leptine genaamd, regelt de voedselinname, maar kan ook de gevoeligheid van de zenuwen in de maag die aangeven dat de maag volzit, beïnvloeden. Onder normale omstandigheden zorgt leptine ervoor dat we stoppen met eten. Maar in een maag die aan een vet dieet is blootgesteld maakt leptine de zenuwen die detecteren dat de maag volzit juist minder gevoelig.”

Onduidelijk is nog of de maag zich nooit meer herstelt of dat het gewoon heel lang duurt. “Meer onderzoek is nodig om vast te stellen hoelang het effect duurt en of er een manier is om ervoor te zorgen dat de maag zich reset.”

Bronmateriaal

"Obese stomachs tell us diets are doomed to fail" - Adelaide.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd