Daarom gaan wijn en een lekker stuk vlees zo goed samen

In de ogen van de bourgondiër zijn ze onafscheidelijk: een goed glas wijn en een lekker stuk vlees. Wetenschappers hebben nu ontdekt waarom de twee zo goed samengaan: ze zijn de yin en yan van de voedselwereld.

Wanneer we wijn met veel tannine drinken, heeft dat een adstringerende oftewel ‘samentrekkend’ effect op de mond: de mond wordt iets stroever en droger. Vet maakt de mond juist gladder. Maar hoe werken die twee wanneer ze in de mond samenkomen, nu samen?

Gevoelig
Dat hebben onderzoekers uitgezocht, zo meldt het blad Current Biology. Ze ontdekten dat wijn met een beperkt adstringerend effect in combinatie met droog vlees ervoor zorgt dat het glibberige effect dat vlees heeft, wordt tegengewerkt. Dat wijn en vlees dus zo goed samengaan heeft niet alleen met smaak te maken, maar ook met hoe die twee onze mond laten voelen. “De mond is een ongelofelijk gevoelig orgaan, misschien zelfs wel het meest gevoelige orgaan in het lichaam,” vertelt onderzoeker Paul Breslin.

WIST U DAT…

…consumenten minder eten als in een fastfoodtent de lichten gedimd worden?

Gevarieerd
Evolutionair gezien is wel te verklaren waarom het zo belangrijk is hoe eten in onze mond voelt. Het promoot namelijk het nuttigen van totaal verschillend voedsel (in dit geval: vlees en wijn). Waarschijnlijk moedigt het ons dan ook aan om er een gevarieerd dieet op na te houden. “Hoe voedsel in onze mond aanvoelt heeft invloed op welk voedsel we kiezen om te eten.”

Het verklaart ook waarom thee met zoveel gerechten samengaat. Ook sterke thee heeft namelijk een adstringerend effect. Maar: om de yin en yan in de voedselwereld te ervaren, hoeven we lang niet altijd twee soorten voeding naar binnen te werken, zo benadrukken de onderzoekers. Nootjes en verse zaden zijn op zichzelf namelijk al yin en yan tegelijkertijd. Dit vanwege de vetten die ze in zich hebben en het adstringerende effect dat ze hebben.

Bronmateriaal

"Why Wine and Tea Pair So Well With a Meal: It's All in the Mouthfeel" - Cell Press (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Greg Hirson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd