Daarom heb je nog nooit een mier in de file zien staan

zwartrugbosmier

Vanmorgen weer in de file gestaan? Misschien moet je eens in de leer bij mieren. Nieuw onderzoek toont aan dat zij nooit in de file staan, ook al krioelt het rondom hun nest van de soortgenoten.

Vind je de Nederlandse snelwegen druk? Dan heb je de ‘wegen’ die leiden naar de nesten van de zwartrugbosmier (Formica pratensis) nog nooit gezien. Die wegen verbinden het mierennest met een voedselbron en zijn bij vlagen overbevolkt. Maar files zijn er nooit, zo schrijven onderzoekers in het blad The Science of Nature.

WIST JE DAT…

Sneller!
Hoe kan dat? De onderzoekers bestudeerden de wegen tussen mierennesten en voedselbronnen. Ze keken naar de dichtheid mieren op die wegen, de snelheid waarmee de mieren zich verplaatsten en de wijze waarop de mieren de wegen gebruikten. Opvallend genoeg bleken de mieren wanneer het drukker werd op de wegen hun snelheid niet te verlagen. In plaats daarvan verhoogden ze juist hun snelheid.

Spitsstrook
En wanneer het rustig of gemiddeld druk was op de mierenweg, liepen de mieren in het midden van de weg. Werd het drukker, dan gebruikten ze de volledige breedte van de weg. Alsof er dan een spitsstrook openging.

De mieren die uit het nest kwamen, bleken bovendien min of meer op een andere ‘rijstrook’ te blijven dan de mieren die naar het nest gingen. Ook dat zorgde ervoor dat opstoppingen werden voorkomen.

Bronmateriaal

"Effect of density on traffic and velocity on trunk trails of Formica pratensis" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Volker Borovsky (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd