Daarom lijken de liedjes op de radio allemaal op elkaar

Muziek is in vijftig jaar tijd een stuk minder origineel en een flink stuk luider geworden. Dat concluderen wetenschappers na een uitgebreid onderzoek.

Hoe evolueert muziek? Om dat te achterhalen, doken onderzoekers in de Million Song Dataset. Deze databank bevat beschrijvingen van onder meer de toonhoogte en het timbre van liedjes die tussen 1955 en 2010 tot stand zijn gekomen. Het genre van de liedjes loopt sterk uiteen: de databank bevat pop- en rockliedjes, maar er is ook hip hop in terug te vinden. De onderzoekers bestudeerden deze liedjes om te achterhalen wat er in zo’n 50 jaar tijd veranderd is en wat hetzelfde is gebleven.

Trends
De wetenschappers ontdekten dat veel dingen in die vijftig jaar tijd niet veranderden, zo meldt het blad Scientific Reports. Maar ze ontdekten ook enkele trends: een aantal zaken die door de loop der tijd wel veranderden.

WIST U DAT…

…computers een componist overbodig maken? PC’s kunnen zelf componeren door muziek te laten evolueren.

Minder divers en luider
Zo blijken de componisten van tegenwoordig geen gebruik te maken van een zeer divers palet aan combinaties van noten, klankkleuren en instrumenten. In plaats daarvan is de muziek steeds homogener aan het worden: de componisten maken vrijwel allemaal gebruik van een beperkt aantal klankkleuren, een beperkt aantal combinaties van noten en een beperkt aantal instrumenten. Het resultaat: liedjes gaan meer op elkaar lijken. Een andere ontwikkeling is dat muziek steeds luider wordt.

Volgens de onderzoekers herkennen we een ‘modern’ liedje ook aan die kenmerken: luid en weinig diversiteit in toonklank en weinig diversiteit in het gebruik van instrumenten. Wie een oud liedje voor wil doen als een nieuw liedje, hoeft daar wellicht niet veel moeite voor te doen. Maak het liedje luider, gebruik simpele akkoorden en melodieën en weinig verrassende muziekinstrumenten.

Bronmateriaal

"Measuring the Evolution of Contemporary Western Popular Music" - Nature.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tim Geers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd