Dag, nachtmerries! U kunt (deels) bepalen waar u over droomt

slaap

Niets zo vervelend als een nachtmerrie. Konden we nu maar bepalen waar we over dromen. Nou, dat kan, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het is mogelijk om onze perfecte droom te creëren en blij en uitgerust wakker te worden.

Dat is het resultaat van een onderzoek dat meer dan twee jaar geleden al begon. Onderzoeker Richard Wiseman riep mensen op om zijn app Dream:ON te downloaden en zo mee te werken aan zijn onderzoek. Tijdens dat onderzoek wilde Wiseman achterhalen of het mogelijk was om onze dromen te beïnvloeden. Inmiddels zijn we twee jaar verder en komt Wiseman met een eenduidig antwoord op zijn onderzoeksvraag: ja, dat kan!

Volle maan

Een andere opvallende conclusie die de wetenschappers trekken, is dat de dromen van mensen met name heel bizar waren als het volle maan was. “In 2013 ontdekten wetenschappers van de universiteit van Basel dat het slaappatroon van mensen rond de tijd van volle maan meer verstoord is. Wij zien een soortgelijk patroon met vreemdere dromen rond volle maan.”

De app monitort mensen terwijl ze slapen. En wanneer mensen gaan dromen, gaat de app een muziekje afspelen dat we associëren met iets plezierigs. Bijvoorbeeld een dagje strand of een wandeling in het bos. Wanneer de droom ten einde komt, maakt de app mensen wakker zodat zij kunnen noteren waar hun droom over ging. Meer dan 500.000 mensen downloadden de app en droegen dus hun steentje bij aan Wisemans onderzoek. Het leverde miljoenen beschrijvingen van dromen op. Een analyse van die beschrijvingen toont nu aan dat de geluidjes die de app tijdens de dromen afspeelde, daadwerkelijk invloed hadden op de inhoud van de dromen. “Als iemand koos voor geluiden die samenhingen met de natuur dan droomden ze vaker over groen en bloemen,” vertelt Wiseman. “Wanneer ze geluiden kozen die bij het strand hoorden, droomden ze vaker over de zon op hun huid.”

Al met al bleken bepaalde geluidjes ook veel plezierige dromen op te leveren. En dat is belangrijk. “Positieve dromen helpen mensen om met een goed humeur wakker te worden en maakt ze productiever. We hebben nu een manier ontdekt om mensen die dromen te geven en dit kan ook de basis vormen voor een therapie voor mensen die met psychische problemen – bijvoorbeeld depressie – kampen.”

Bronmateriaal

"Mass participation experiment reveals how to create wonderful dreams" - University of Hertfordshire (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rachel Calamusa (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd