Dag, zomertijd, hallo depressie

Deens onderzoek suggereert dat de overgang naar de wintertijd – die ons komend weekend weer te wachten staat – depressie in de hand werkt.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze 185.419 diagnoses van depressies onder de loep namen. Alle onderzochte diagnoses waren tussen 1995 en 2012 in het psychiatrisch ziekenhuis gesteld.

Acht procent
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal mensen bij wie in het psychiatrisch ziekenhuis een depressie wordt vastgesteld, met zo’n acht procent toeneemt in de maand nadat de wintertijd is ingegaan. “We zijn er vrij zeker van dat de overgang van zomer- naar wintertijd leidt tot de toename in diagnoses en het niet aan bijvoorbeeld de lengte van de dag of slecht weer ligt,” vertelt onderzoeker Søren Østergaard. “Sterker nog: we hebben met die andere factoren (die van invloed kunnen zijn op depressie, red.) rekening gehouden in onze analyse.”

WIST JE DAT…

…de meeste wetenschappers geen voorstander zijn van de wintertijd? En terecht, want er gaat met de wintertijd van alles mis in ons lichaam.

Heftige gevallen
Østergaard erkent dat de conclusies gebaseerd zijn op een analyse van relatief zware depressies die in psychiatrische ziekenhuizen zijn gediagnosticeerd. Maar er is volgens hem geen reden om aan te nemen dat de ingang van de wintertijd alleen zware depressies in de hand kan werken. “We verwachten dat het gehele spectrum beïnvloed wordt door de overgang van zomer- naar wintertijd en aangezien depressie een veelvoorkomende aandoening is, komt een toename van acht procent overeen met heel veel gevallen.”

Oorzaak
Het onderzoek spreekt zich niet uit over de exacte oorzaak van het toenemende aantal gediagnosticeerde depressies. Wellicht heeft het te maken met het feit dat met de ingang van de wintertijd het uurtje daglicht waar we aan het eind van de middag/begin van de avond aan worden blootgesteld opschuift naar de vroege ochtend. “Mogelijk profiteren we minder van daglicht in de ochtend, omdat velen van ons dan onder de douche staan, het ontbijt nuttigen of in een auto of bus zitten onderweg naar werk of school. Wanneer we thuiskomen en vrij hebben, is het al donker.” Daarnaast heeft de overgang naar de wintertijd wellicht een negatief psychologisch effect, omdat het “duidelijk de aanvang van een periode van lange, donkere en koude dagen aangeeft.”

Het onderzoek is heel belangrijk, vindt Østergaard. “We zouden ons juist in de weken na de overgang van zomer- naar wintertijd bewust moeten zijn van depressies. Dat is met name belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor een depressie en hun familieleden. Ook hulpverleners die depressie diagnosticeren en behandelen zouden de resultaten in overweging moeten nemen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd