Dankzij deze technologie blijft de geschiedenis van de mensheid voor altijd bewaard

De Bijbel, ‘Opticks’ van Newton, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: deze documenten staan in een klein nano-gestructureerd glas gegrift, om voor altijd bewaard te blijven.

Wetenschappers van de universiteit van Southhampton hebben een grote stap voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van een digitale opslag. Hun nieuwe technologie kan gegevens miljarden jaren op rij veilig bewaren. De wetenschappers gebruikten nano-gestructureerd glas, waarop ze met een laser gegevens in 5D kunnen bewaren.

“Alles wat we hebben geleerd zal niet vergeten worden”

Eigenschappen
De ontwikkelde technologie beschikt over een aantal ongekende eigenschappen. Zo kan er wel 360 TB data op een glaasje gezet worden en blijft het glazen schijfje en de inhoud zelfs bij temperaturen van 1000 graden Celsius nog bewaard. Ook heeft het een vrijwel onbeperkte levensduur bij kamertemperatuur. Omdat het een hele veilige en stabiele vorm is van het opslaan van draagbaar geheugen, zou deze nieuwe technologie heel nuttig zijn voor organisaties die grote archieven hebben. Denk hierbij aan nationale archieven, musea en bibliotheken.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgeslagen in 5D. Credits: University of Southampton
Universele Verklaring van de Rechten van de Mens opgeslagen in 5D. Credits: University of Southampton

Documenten
De technologie was voor het eerst experimenteel aangetoond in 2013, toen een 300 kb digitale kopie van een tekstbestand met succes werd opgenomen in 5D. Nu zijn belangrijke documenten uit de menselijke geschiedenis, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het boek ‘Opticks’ van Newton en de Bijbel opgeslagen als digitale kopieën die het menselijk ras zouden kunnen overleven.
De documenten werden opgenomen met behulp van een ultrasnelle laser, die extreem snelle en korte lichtpulsen produceert. De bestanden werden geschreven in drie lagen van nanogestructureerde punten die 5 micrometer (een miljoenste van een meter) uit elkaar liggen.

“Het is erg spannend om je te bedenken dat we een technologie hebben gecreëerd die documenten en informatie kan bewaren voor toekomstige generaties,” zegt professor Peter Kazansky. “Deze technologie kan het laatste bewijs van onze beschaving veiligstellen; alles wat we hebben geleerd zal niet vergeten worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd