Dankzij dit materiaal heb je straks geen airco meer nodig

Op deze infraroodfoto is goed te zien hoe koel het nieuwe materiaal blijft in vergelijking met de rest van het dak.
Op deze infraroodfoto is goed te zien hoe koel het nieuwe materiaal blijft in vergelijking met de rest van het dak.

Het zonnetje schijnt, waardoor temperaturen in kantoren en huiskamers hoger zijn dan normaal. Om de eerste zweetdruppels voor te zijn, zet jouw collega de airco aan. En dat is jammer, want airconditioners zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook grote energieslurpers. Wetenschappers hebben daar een oplossing voor bedacht.

Onderzoekers van de universiteit van Sydney hebben een nieuw materiaal ontwikkeld. Dit materiaal houdt daken koeler dan de lucht erboven, zelfs in direct zonlicht. Een koel dak heeft als voordeel dat het ook in huis of in het kantoor beter vertoeven is op warme dagen. En de airco? Die hoeft niet aangeslingerd te worden.

materiaal

Het materiaal bestaat uit laagjes plastic die op een zilveren onderlaag zijn gelegd. Het materiaal absorbeert slechts drie procent van het zonlicht, wat betekent dat veel hitte wordt gereflecteerd. Op de foto hierboven is te zien hoe dit spul eruitziet, namelijk als een spiegel. Er zijn natuurlijk al andere hittewerende materialen voor daken, maar zelfs in vergelijking hiermee blijft het Australische materiaal ruim 25 graden Celsius koeler. Volgens de onderzoekers is het geen probleem wanneer er stof of ander vuil op het dak terecht komt, want het materiaal blijft hittewerend.

Snel te koop?
Wetenschappers hopen hun uitvinding snel op de markt te brengen. “Het lost een hoop problemen op”, vertelt onderzoeker Geoff Smith. “Steden warmen minder snel op en er is minder elektriciteit nodig om de airconditioners draaiende te houden.” De vraagprijs zal in veel gevallen doorslaggevend zijn. Een te hoge vraagprijs maakt het materiaal voor Nederlandse en Belgische huizen niet interessant, maar nabij de evenaar is er waarschijnlijk meer animo voor.

Smogafbrekende dakpan
Overigens is de wetenschap continu bezig om de bestaande dakpan te verbeteren. Onlangs ontwikkelden studenten van het Bourns College of Engineering een smogafbrekende coating. Wanneer dakpannen zijn uitgerust met deze coating, helpen zij om stikstofoxiden af te breken. Stikstofoxiden werken verzuring van het milieu in de hand en kunnen smog nabij de grond creëren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd