Dankzij theezakjes kan iedereen klimaatwetenschapper worden

Altijd al een steentje bij willen dragen aan klimaatonderzoek? Dankzij wetenschappers van de universiteit Utrecht kan iedereen nu klimaatonderzoeker worden. Het enige wat u daarvoor nodig heeft, is een theezakje, een schep en een beetje geduld.

Theezakjes zijn uitermate geschikt als wetenschappelijk meetinstrument, zo schrijven de onderzoekers in het blad Methods in Ecology and Evolution. U kunt er namelijk goedkoop en simpel mee achterhalen hoeveel CO2 er door toedoen van stervende planten in de atmosfeer belandt.

Planten
Planten halen CO2 uit de lucht. Wanneer de planten afsterven, wordt een deel van die CO2 in de bodem opgeslagen. Een ander deel belandt door afbraak weer in de atmosfeer. Hoeveel er wordt afgebroken verschilt van plek tot plek en is ook afhankelijk van het klimaat. Voor wetenschappers is het belangrijk om te weten hoe het afbraakproces op verschillende plekken op aarde verloopt, omdat ze zo kunnen achterhalen welke bijdrage de bodem aan klimaatverandering levert en zo de gevolgen van klimaatverandering beter voorspeld kunnen worden.

WIST U DAT…

Het theezakje
Het theezakje kan daarbij helpen. Theezakjes bevatten plantenmateriaal. Door ze een tijdje te begraven, kan heel gemakkelijk worden gemeten hoe snel het afbraakproces verloopt. Door dit vervolgens op verschillende plekken op aarde te doen en de resultaten hiervan met elkaar te vergelijken, kunnen de gevolgen van klimaatverandering nog beter worden voorspeld. Door twee soorten thee met elk een andere afbreeksnelheid te gebruiken, kan de snelheid en de hoeveelheid die uiteindelijk overblijft, tegelijkertijd worden vastgesteld.

Wetenschappers hebben de methode al in twintig landen getest. Maar om de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen, zijn meer gegevens nodig. Vandaar dat ze het grote publiek oproepen om een steentje bij te dragen. “Iedereen kan meedoen,” legt onderzoeker Bas Dingemans uit. “Neem een zakje rooibosthee en een zakje groene thee. Zoek een geschikte locatie, begraaf de zakjes en haal ze na drie maanden uit de grond. Laat ze drogen, klop de aarde eraf en weeg de zakjes zonder het labeltje. De gegevens vul je online in, zodat er een wereldkaart ontstaat met afbraaksnelheden (…) Hoe meer mensen meedoen hoe beter de voorspellingen worden.”

UPDATE: Uit de reacties op dit artikel bleek dat er wat onduidelijkheid was over het theezakje dat voor dit onderzoek gebruikt mag worden. De methode werkt alleen als er bepaalde nylon piramidezakjes worden gebruikt. Deze mogen niet reeds gebruikt zijn om thee te maken. Voor meer informatie over de theezakjes kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Persbericht UU: Theezakjes als wetenschappelijk meetinstrument.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ubaid Ullah Ahmed (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd