Dat is apart..#3

De afgelopen weken hebben we u getrakteerd op de gekste, meest verrassende en bijzondere wetenschappelijke weetjes. En ook dit weekend kunt u zich weer verbazen. In dit derde en laatste Dat-is-apart-artikel leest u onder meer van alles over snelgroeiende planten, zenuwen en drijfzand.

Zenuwachtig
U staat er misschien niet zo bij stil, maar uw lichaam bevat een hogesnelheidsbaan waar het ene record na het andere gebroken wordt. Zenuwcellen of neuronen geven elkaar met snelheden van meer dan 431 kilometer per uur signalen door. Dankzij deze snelheid kunt u objecten razendsnel waarnemen. Overigens lopen niet alle zenuwcellen even hard. De zenuwen die pijn, jeuk en temperatuur waarnemen, gaan slechts 3.5 kilometer per uur. De zenuwen die aanrakingen waarnemen, gaan aanzienlijk sneller. Als u uzelf dus bezeert, voelt u die aanraking al heel snel, maar komt de pijn relatief gezien veel later pas!

Foto: TheExplodingWhale.com
Opgeruimd staat netjes
Het gebeurt nogal eens dat een walvis op het strand aanspoelt. Zo worden er nog regelmatig dode bultruggen aangetroffen. In veel gevallen zorgt dat voor hoofdbrekens aan de kant van de lokale autoriteiten. Want wat moet je met die dertig ton aan blubberig vlees? Er zijn biologen die er wel raad mee weten: draai uzelf om en loop weg. In veel gevallen ruimt het dier namelijk zichzelf op; de gassen die tijdens de ontbinding in de walvis ophopen, laten het dier na verloop van tijd exploderen en dan is het probleem opgelost. Tenminste: als dat de bedoeling was. In Taiwan werkten 50 mensen dertien uur lang aan het inladen van een dode walvis die voor onderzoek naar de stad moest worden gebracht. Midden in de stad ontplofte het dier spontaan.

Het gevolg: stedelingen gehuld in bloed en stukjes organen. Oeps!

Rap
Wat is de snelst groeiende plant ter wereld? Het juist antwoord is: de bamboe. Er zijn exemplaren die in een dag tijd 120 centimeter kunnen groeien. Dat is overigens geen reden om nu verschrikt naar buiten te rennen en uw eigen bamboeplant onder de loep te nemen; de groei wordt sterk beïnvloed door de omstandigheden waar de plant met te maken heeft. Bijvoorbeeld de ruimte die hij heeft en de voedingsstoffen die hij tot zich kan nemen.

Drijfzand
We zien het in films en boeken nogal eens gebeuren: schurken of juist innig geliefde personages sterven een langzame dood in drijfzand. Ze zakken steeds verder weg, totdat ze verdrinken. Onzin! Het is namelijk onmogelijk om in drijfzand de verdrinkingsdood te sterven. Drijfzand heeft een dichtheid van twee gram per milliliter. De mens heeft een dichtheid van 1 gram per milliliter en blijft dus altijd op drijfzand drijven. Een mens kan dan ook alleen maar verder weg zakken wanneer hij zich druk beweegt. Volgens wetenschappers is het echter onmogelijk om zoveel te bewegen dat u kopje onder gaat. De mythe dat mensen in drijfzand verdrinken, is volgens onderzoekers ontstaan doordat drijfzand vrijwel altijd dichtbij zee voorkomt. Wanneer mensen daar in drijfzand vast komen te zitten en niet los kunnen komen, kan de vloed ervoor zorgen dat ze verdrinken.

Promillage
Voor de mensen die wel eens een biertje lusten, is er het café. Voor de grootverbruikers is er Sagittarius B. Deze moleculaire gaswolk op 26.000 lichtjaar van de aarde bevat miljarden liters alcohol. Dat ontdekten wetenschappers in 2001. Het gaat om C2H4O oftewel vinylalcohol. Deze vorm van alcohol is niet te vergelijken met de alcohol die we hier nuttigen, maar speelt in het heelal een grote rol. Hoe en waarom is tot op heden onduidelijk.

Jetlag
Iedereen moet zo af en toe een dutje doen. Zo ook de Laysanalbatros. Soms kiest de vogel ervoor om dat in het water te doen. Dat is echter niet zonder gevaar: de albatros is dan een gemakkelijke prooi voor jagers en walvissen. Vandaar dat de meeste albatrossen in de lucht slapen. Dat blijkt uit onderzoek van het Arctic Studies Center. De grote albatrossoort heeft een spanwijdte van om en nabij de twee meter en vliegt vrijwel zonder enige inspanning. De hartslag van de vogel is tijdens het vliegen net zo rustig als tijdens het slapen, dus waarom zou de vogel dat niet combineren?

Een oogje in het zeil..
Dolfijnen hebben geen veilig bed waar ze ‘s nachts in kunnen rollen, vandaar dat ze gedurende hun slaap continu alert moeten zijn. Bovendien moeten de dieren regelmatig even boven water komen om ervoor te zorgen dat ze voldoende zuurstof in het lichaam houden. Gelukkig is het dier daarop voorbereid; het slaapt met één oog open en laat de hersenhelften één voor één uitrusten. Efficiënt!

Benieuwd naar nog meer gekke weetjes en feitjes? Klik dan eens hier. Of hier.

Bronmateriaal

"Neuroscience For Kids " - Faculty.washington.edu
The Book of Bamboo: A Comprehensive Guide to This Remarkable Plant, Its Uses an Its History - David Farrelly
"Quicksand Science: Why It Traps, How to Escape" - News.nationalgeographic.com
"Let sleeping birds fly, or sleep on one foot; While electrons limp" - Usatoday.com
"Laysan Albatross" - Mnh.si.edu
"How to Dispose of a Dead Whale (Dynamite Optional)" - News.discovery.com
"Sagittarius B Contains a Billion Billion Billion Liters of Alcohol" - News.softpedia.com
"Dolphins keep an eye out while sleeping" - Msnbc.msn.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd