Dawn nestelt zich vandaag in baan rond Ceres

dawn

Vanmiddag om 13.20 uur is het zover: Dawn laat zich in een baan rond Ceres glijden. Een primeur: voor het eerst kan de mensheid dan stellen dat het een ruimtesonde rond een dwergplaneet heeft cirkelen.

Natuurlijk is het moment waarop een ruimtesonde na een lange reis bij zijn eindbestemming aankomt, bijzonder. En dat is in het geval van Dawn niet anders. Maar heel erg spannend zal het niet worden. Er hoeft namelijk weinig bijzonders te gebeuren om Dawn rond Ceres te laten cirkelen. Er hoeven geen manoeuvres meer te worden uitgevoerd en er hoeft niet te worden afgeremd. Dawn zal zich simpelweg door de zwaartekracht van Ceres laten ‘vangen’.

Even wachten
Dat alles gebeurt op een moment waarop contact tussen de aarde en Dawn onmogelijk is. We zullen dus even moeten wachten op het signaal dat aangeeft dat Dawn succesvol in een baan rond Ceres is beland. Dat signaal laat waarschijnlijk enkele uren op zich wachten.

Dawn zal zich simpelweg door de zwaartekracht van Ceres laten ‘vangen’

Nog een keertje wachten
En zodra we weten dat Dawn rond Ceres cirkelt, zullen we opnieuw moeten wachten. De ruimtesonde gaat namelijk niet direct aan de slag. De komende zes weken zal Dawn gebruiken om de afstand tussen zichzelf en Ceres verder te verkleinen en zich in een baan te nestelen van waaruit deze wetenschappelijk onderzoek kan doen. Op 23 april kan Dawn dan eindelijk aan de slag en de geheimen van Ceres gaan ontrafelen.

Hoewel we dus nog even geduld moeten hebben voor Dawn daadwerkelijk wetenschap kan gaan bedrijven, is het agendapunt van vandaag – rond Ceres gaan cirkelen – ook een mijlpaal. Het is niet alleen de eerste keer dat een ruimtesonde zich in een baan rond een dwergplaneet gaat nestelen. Het is ook nog eens de eerste keer dat een ruimtesonde twee verschillende hemellichamen op zo’n grote afstand van de aarde bezoekt. Eerder bracht Dawn namelijk al een bezoek aan planetoïde Vesta.

Alles weten?
Alles weten over Dawn en wat de ruimtesonde straks bij Ceres gaat doen? Klik hier!

Bronmateriaal

NASA
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd