Dawn zoomt in op dwergplaneet Ceres en spot eenzame berg

berg

Op de beste beelden die ooit van dwergplaneet Ceres zijn gemaakt, schittert (letterlijk!) een eenzame berg.

De afstand tussen Dawn en Ceres is de afgelopen tijd opnieuw verkleind. En daarmee is de ruimtesonde nu in staat om details op de dwergplaneet te fotograferen. Het levert fraaie foto’s op. Bijvoorbeeld van een eenzame berg op de dwergplaneet (zie afbeelding hierboven). De berg is ongeveer zes kilometer hoog en heeft hellingen die ons tegemoet schitteren.

Bergketen
Ook fotografeerde Dawn een bergketen (zie afbeelding hieronder). De bergketen bevindt zich in het centrum van de Urvara-krater. Dawn maakte de foto toen deze zich op ongeveer 1470 kilometer van Ceres bevond.

De bergketen (zo'n beetje linksonder) bevindt zich in een 163 kilometer brede krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
De bergketen (zo’n beetje linksonder) bevindt zich in een 163 kilometer brede krater. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Krater
Nog zo’n detailfoto laat de Gaue-krater zien. Deze krater heeft een diameter van ongeveer 84 kilometer.

De Gaue-krater zie je onderaan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
De Gaue-krater zie je onderaan. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Vlekkeloos
Wetenschappers zijn tevreden over de laatste verrichtingen van de ruimtesonde. “Dawn presteert vlekkeloos in zijn nieuwe baan,” stelt onderzoeker Marc Rayman. Dawn arriveerde begin maart bij dwergplaneet Ceres en heeft sindsdien de dwergplaneet vanaf verschillende afstanden bestudeerd. Sinds kort cirkelt deze op ongeveer 1500 kilometer afstand rond de dwergplaneet heen: nog niet eerder kwam de sonde zo dichtbij Ceres in de buurt. “De beelden van het ruimtevaartuig zijn nu drie keer zo scherp als in zijn vorige baan en laten nieuwe details op deze intrigerende dwergplaneet zien.”

Dawn

Lees hier alles over de Dawn-missie!

Dichterbij
En het wordt nog beter! Eind oktober zal Dawn de afstand tussen zichzelf en Ceres verkleinen tot zo’n 375 kilometer. Behalve foto’s maken, houdt de sonde zich ook bezig met onderzoek naar het zwaartekrachtsveld van de dwergplaneet en moet deze meer inzicht geven in de mineralen die op het oppervlak van Ceres te vinden zijn.

De missie van Dawn is in meerdere opzichten baanbrekend. Zo is Dawn de eerste ruimtesonde die een bezoek brengt aan een dwergplaneet. En het is de eerste ruimtesonde die twee objecten in het zonnestelsel bezoekt: eerder bestudeerde Dawn al de protoplaneet Vesta.

Bronmateriaal

"Dawn Sends Sharper Scenes from Ceres" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd