De babytijd zwaar? Wacht maar tot de puberteit zich aandient!

Moeders die denken dat de babytijd zwaar is, kunnen nu beter even gaan zitten en diep ademhalen. Onderzoek toont aan dat de pubertijd nog veel zwaarder is!

Moeders van pubers vermoeden dat wellicht al langer, maar nu is het officieel bewezen. Het moederschap is het zwaarst in de periode dat kinderen op de middelbare school zitten. Dat schrijven wetenschappers in het blad Developmental Psychology.

Grote kinderen, grote zorgen
“Vanuit het perspectief van moeders zit er veel waarheid in het gezegde “kleine kinderen, kleine problemen, grote kinderen, grote problemen,” vertelt onderzoeker Suniya Luthar. “Zorgen voor baby’s en peuters is fysiek gezien uitputtend. Maar wanneer de kinderen in de puberteit belanden, zijn de uitdagingen van het ouderschap veel complexer en de gevolgen van iets wat fout gaat, vaak groter.”

“Zorgen voor baby’s en peuters is fysiek gezien uitputtend. Maar wanneer de kinderen in de puberteit belanden, zijn de uitdagingen van het ouderschap veel complexer”

Het onderzoek
Luthar en haar collega Lucia Cicolla bestudeerden meer dan 2200 – doorgaans hoogopgeleide – moeders met kinderen in verschillende leeftijden (van zuigelingen tot volwassenen). De onderzoekers bestudeerden meerdere aspecten van het welzijn van de moeder, het ouderschap en de wijze waarop ouders naar hun kinderen keken.

V-vorm
Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid stress en mate van depressie die een moeder ervaart het beste weer te geven is in een omgekeerde V-vorm. “Moeders van kinderen die op de middelbare school zitten (en tussen de 12 en 14 jaar oud zijn), zijn er aanzienlijk slechter aan toe, terwijl moeders van zuigelingen en volwassen kinderen er het best aan toe zijn.”

Verschillende factoren
Maar waarom hebben juist moeders van kinderen die tussen de 12 en 14 jaar oud zijn, het zo lastig? “Verschillende factoren komen samen,” vertelt Luthar. “Ten eerste hebben de kinderen te maken met de puberteit en alles wat daarbij komt kijken – hormonen, acné en lichamen die veranderen. Ten tweede worden ze aangetrokken tot experimenten met alcohol, drugs en seks. Ook moeten ze om leren gaan met de overgang naar een relatief onpersoonlijke school met grote gebouwen en elk uur een andere docent. Hun academische prestaties worden nu veel publiekelijker geëvalueerd, net als hun talenten buiten het curriculum om. En verder proberen ze zich te scheiden van hun ouders en worden vrienden belangrijker; jonge adolescenten willen graag populair zijn, erbij horen en bewonderd worden door hun vrienden. En dat allemaal samen is nogal veel om mee om te gaan.”

“”Moeders zijn in feite de eerste hulpverleners als hun kinderen in nood zijn en zij moeten bedenken hoe ze hun kinderen het beste kunnen troosten en geruststellen, wetende dat de oude manieren – een knuffel, lieve woorden en een verhaaltje voor het slapengaan, niet meer werken”

Samen worstelen
En terwijl de kinderen worstelen, doen hun moeders – doorgaans de primaire verzorgenden van de kinderen – dat ook. “Moeders zijn in feite de eerste hulpverleners als hun kinderen in nood zijn en zij moeten bedenken hoe ze hun kinderen het beste kunnen troosten en geruststellen, wetende dat de oude manieren – een knuffel, lieve woorden en een verhaaltje voor het slapengaan – niet meer werken. En beslissingen over wat je toestaat, waar je een lijn trekt en hoe je die lijn dan trekt, dan brengt verwarring en soms zelfs angst met zich mee. En dan zijn er nog de kwetsende opmerkingen, het rollen met de ogen, het distantiëren en soms zelfs schaamteloos minachten en dat door een kind dat je enkele jaren eerder nog adoreerde. Die afwijzing kan pijn doen. Heel erg pijn doen.”

Gestreste moeders
Eerdere onderzoeken tonen verder aan dat moeders van kinderen in de middelbare schoolleeftijd het ook op andere manieren lastig hebben. Soms ervaren ze dat ze fysiek en mentaal al enigszins achteruit gaan en zijn ze meer met hun sterfelijkheid bezig. Ook blijkt uit eerdere onderzoeken dat mensen op die leeftijd doorgaans het minst tevreden zijn met hun huwelijk. Alles samen resulteert dus in gestreste moeders die terug kunnen verlangen naar de tijd dat hun kinderen nog kleine handenbindertjes waren.

Maar is daar dan niets aan te doen? Luthar heeft wel een aantal suggesties. Zo zouden zowel kinderen als hun ouders al enkele jaren voordat de kinderen naar de middelbare school gaan, voorbereid moeten worden op de veranderingen die komen gaan. Ook zouden moeders meer steun moeten krijgen op het moment dat hun kinderen naar de middelbare school gaan. “Het is simpelweg niet genoeg om moeders voor te lichten over de tienerjaren, de moeders zelf moeten zo af en toe bij kunnen tanken terwijl ze hun kinderen door tumultueuze tijden loodsen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd