De bacterie als supergeleider?

Wetenschappers hebben ontdekt dat de draadjes aan bacteriën elektriciteit geleiden. En dat biedt kansen.

Bacteriën beschikken aan de buitenkant van hun lichaam over kleine draadjes: pili. Met deze draadjes kunnen bacteriën zich verbinden aan andere micro-organismen.

Geleiden
Maar ook mensen hebben mogelijk baat bij het bestaan van de pili. De draadjes van de bacterie Geobacter sulfurreducens blijken namelijk elektriciteit te geleiden, zo stellen onderzoekers in het blad Nature.

WIST U DAT…

…bacteriën ook dienst kunnen doen als harde schijf?

Raster
En dat is goed nieuws. Het biedt namelijk nogal wat kansen. Zo kunnen bacteriën met hun draadjes een uitgebreid raster vormen dat weinig ruimte in beslag neemt, maar toch heel veel energie op kan slaan. Het resultaat: kleinere, maar krachtigere elektronica.

Biofilm
De onderzoekers pasten de bacteriën in experimenten zo aan dat ze meer pili produceerden. Dat lukte. Met de haren grepen de bacteriën elkaar vast en vormden zo een zogenaamde biofilm: een laagje dat helemaal uit bacteriën bestaat. Doordat de bacteriën nog meer haren hadden, geleidde het biofilm nog beter.

Ook kunnen de bacteriën de onderzoekers helpen bij het ontwikkelen van elektronica die bestand is tegen water. De bacteriën in kwestie leven namelijk in water.

Bronmateriaal

"Bacterial 'wires' an electronic dream" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel werd gemaakt door Umberto Salvagnin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd