De bijzondere ogen van een kip

Kippen hebben hele bijzondere ogen. Wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louis hebben kippenogen onderzocht en vonden een biologisch meesterwerk. Het netvlies van mensen drie verschillende soorten lichtgevoelige cellen (kegeltjes): rood, blauw en groen. Het netvlies van een kip heeft er vijf.

“De kippen zijn ons voor met betrekking tot het zien van kleuren”, zegt professor Joseph Corbo. “De organisatie van kleurgevoelige cellen op het netvlies van een kippenoog overtreft dat wat we aantreffen op andere netvliezen.”

Op zich is het niet vreemd dat een kip – net als de meeste vogels – goed is in het zien van kleuren. Tijdens het dinosaurustijdperk werden de meeste zoogdieren nachtdieren. Ondertussen bleven vogels gewoon vliegen. Nachtdieren hebben vaak goed ontwikkelde staafjes. Vogels spendeerden niet veel tijd in het donker en hebben meer verschillende soorten kegeltjes dan zoogdieren.

Het menselijk oog is gevoelig voor rode, blauwe en groene golflengten. Vogels kunnen andere golflengten opvangen, zoals ultraviolet licht. Ook hebben ze soms lichtgevoelige cellen op hun netvlies die beweging detecteren, of een speciale structuur dat een bepaald licht kan filteren als een soort zonnebril.

Wetenschappers denken dat het onderzoek misschien kan leiden tot nieuwe technieken om de bijna 200 erfelijke aandoeningen tegen te gaan die verschillende vormen van blindheid veroorzaken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd