De dodo was geen dikkerd

De dodo wordt vaak afgebeeld als een gezellige dikkerd. Onterecht, zo blijkt uit onderzoek. De echte dodo was hartstikke slank.

De eerste keren dat de mens met de dodo in aanraking kwam, werd het dier gelijk met enkele schetsende bewegingen vereeuwigd. Deze tekeningen laten een vogel zien die heel slank was en stompe vleugels had. De tekeningen die enkele decennia later van het dier werden gemaakt, zijn daar in niets mee te vergelijken. Op deze tekeningen is een enorm dikke vogel te zien.

De verschillen zijn duidelijk. Links de tekeningen van een slanke dodo (gemaakt tijdens een reis van VOC Gelderland in 1602) en rechts de dodo zoals we hem allemaal kennen: dik (gemaakt door W.Y. Bontekoe in 1646) - via Sciencemag.org

Botten
Wie heeft het nu bij het rechte eind? Nieuw onderzoek wijst erop dat de dodo echt maar heel dunnetjes was. De onderzoekers bestudeerden de botten in de poot van enkele dodo’s en stelden op basis daarvan het gewicht van de vogel vast. Naar schatting woog de gemiddelde dodo zo’n tien kilo. Dat is veel minder dan de tekeningen doen vermoeden.

WIST U DAT…

In gevangenschap?
Hoe komt het dat de dieren dan later zo dik werden afgebeeld? Volgens paleontoloog Julian Hume zijn de getekende dodo’s vogels die in gevangenschap gehouden werden en flink werden vetgemest. “Iedereen wilde dat hun dier nog dikker en vetter was dan de vorige,” stelt hij. “Ik denk dat al deze illustraties ontstonden in een poging om de vogel nog spectaculairder te laten lijken dan deze al was.”

Twijfel
Weer een mysterie opgelost, zo zou u denken. Maar het debat is nog niet ten einde. De resultaten van het onderzoek worden alweer in twijfel getrokken door andere wetenschappers die stellen dat het gewicht het best bepaald kan worden op basis van het dijbeen alleen. En daaruit zou blijken dat de dodo gemakkelijk achttien kilo kon wegen.

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Tenzij natuurlijk opeens geschriften uit de tijd van de dodo opduiken waaruit blijkt dat de mensen ze niet alleen tekenden, maar ook even gewogen hebben…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd