‘De gepauzeerde opwarming is een fabeltje’

droogte

Het idee dat de opwarming van de aarde tussen 1998 en 2013 pauzeerde, is onzin en het resultaat van verkeerd gebruik van statistische methoden.

Dat stellen onderzoekers van Stanford University. “We vertaalden de verschillende wetenschappelijke beweringen en aannames die er zijn over de gepauzeerde opwarming en testten of ze bestand waren tegen kritisch statistisch onderzoek,” legt onderzoeker Bala Rajaratnam uit. En de resultaten zijn duidelijk, zo stelt onderzoeker Noah Diffenbaugh. “Er is nooit een pauze of vertraging in de wereldwijde opwarming geweest.”

Metingen
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers de bewuste pauze in twijfel trekken. Onlangs stelden onderzoekers van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) vast dat veel van de boeien die in de oceanen drijven en gebruikt worden om de temperatuur van het water te meten een lagere temperatuur aangeven dan de apparatuur die vanaf schepen ingezet wordt om de temperatuur te meten. Door de metingen van de boeien te corrigeren, kwam al het bewijs voor een pauze in de opwarming van de aarde te vervallen. Dit nieuwe onderzoek sluit zich bij die resultaten aan. Maar wat het onderzoek bijzonder maakt, is dat het gebruik maakte van de oude, ongecorrigeerde gegevens van NOAA én de nieuwere, gecorrigeerde gegevens van NOAA. “Door beide datasets te gebruiken, kan niemand beweren dat we een nieuwe statistische methode gebruikten om een bepaald resultaat te verkrijgen,” stelt Rajaratnam.

“Er is nooit een pauze of vertraging in de wereldwijde opwarming geweest”

Statistiek
De onderzoekers bestudeerden niet alleen de metingen, maar ook de statistische methoden die onderzoekers gebruikten om de metingen te analyseren. Veel van die statistische methoden bleken ontwikkeld te zijn voor andere onderzoeksvelden, zoals bijvoorbeeld de biologie of geneeskunde en waren niet ideaal voor het bestuderen van de processen waar de onderzoekers uitspraken over wilden doen. Zo gaan veel van de klassieke statistische methoden uit van een willekeurige distributie van datapunten en negeren ze het feit dat datapunten vaak van elkaar afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld: als het vandaag warm is, is er een verhoogde kans dat het morgen ook warm is, omdat een hittegolf bezig is. “Als je deze afhankelijkheid negeert, kun je de kracht van je conclusies veranderen of zelfs tot een tegenovergestelde conclusie komen,” stelt onderzoeker Michael Tsiang.

De onderzoekers voerden een statistische analyse uit van de gegevens waarin ze wel rekening hielden met de afhankelijkheid van de verschillende datapunten en ontdekten dat de snelheid waarmee de aarde opwarmde tussen 1998 en 2013 niet afnam. Volgens Diffenbaugh fluctueert de wereldwijde opwarming, maar is er duidelijk een trend te zien. “Wat duidelijk wordt als je de gegevens op lange termijn met de juiste statistische methoden bestudeert, is dat – zelfs al varieert het klimaat van jaar tot jaar en van decennium tot decennium – de wereldwijde temperatuur op lange termijn is toegenomen en dat de recente periode daar niet van afwijkt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd