De leukste wetenschappelijke Sinterklaascadeaus op een rij

Nog op zoek naar een leuk Sinterklaascadeau dat wetenschappelijk verantwoord is en de geest prikkelt? Wij hebben nog wel wat suggesties!

December is de maand van de cadeaus. In de schoenen, onder de kerstboom: op een gegeven moment weet u misschien niet meer wat u geven moet. Daarom zetten we voor verschillende doelgroepen enkele cadeautips op een rij.

1. Voor de nieuwsgierige kleine
Heeft of kent u een nieuwsgierig peutertje of kleutertje dat zich kan verbazen over sterren, planeten en manen? Dan is het boek ‘André het astronautje‘ een aanrader. Het boek is geschreven door André Kuipers (met hulp van Helen Conijn) en vertelt het verhaal van de kleine André die dagelijks naar de hemel tuurt en zich onder meer verbaast over de maan. Waar is die eigenlijk van gemaakt? Leuk om uit voor te lezen, maar dankzij de leuke tekeningen ook hartstikke leuk om gewoon in te kijken. Voor volwassenen die gefascineerd zijn door wat Kuipers allemaal heeft gedaan, is er het boek ‘Droomvlucht‘: het verhaal van André Kuipers. Een fotoboek is er ook al uitgekomen: ‘André Kuipers expeditie 30/31‘.

2. Voor de ouders met pubers
We recenseerden ‘m een tijdje geleden al op Scientias.nl, maar willen ‘m u ook in dit lijstje niet onthouden. Het nieuwste boek van Eveline Crone: ‘Het sociale brein van de puber’. Geen zelfhulpboek voor ouders die met de handen in het haar zitten, maar een duidelijke uiteenzetting van hoe dat brein van uw puber nu in elkaar zit. Het boek geeft antwoorden op vragen die elke ouder van een puber stilletjes al wel eens heeft gesteld: waarom zijn ze zo laks met hun huiswerk, maar super precies als het aankomt op het vinden van de juiste spijkerbroek of het perfecte shirt, waarom is het opeens zo belangrijk om erbij te horen en wat ziet zij in hemelsnaam in die rebelse jongen? Het boek lost alle puberprobleempjes niet op, maar verklaart ze wel en geeft in die zin toch een beetje gemoedsrust, want nee, uw puber is niet vreemd, het hoort er allemaal bij.

3. Voor stoffige natuurkundedocenten of mensen die daar les van hebben gehad
Spannend, opwindend, fascinerend: wellicht niet direct woorden die u te binnen schieten wanneer u terugdenkt aan uw lessen natuurkunde. Dat natuurkunde dat allemaal desalniettemin wel kan zijn, toont docent Walter Lewin aan in zijn boek ‘Gek op natuurkunde‘. Hij beschrijft interessante vraagstukken en experimenten die daarbij horen. Allerlei onderwerpen komen aan bod: van regenbogen tot de magie van drinken met een rietje en van zwarte gaten tot de behoud van energie. De meest theoretische vraagstukken komen onder de bezielende leiding van Lewin tot leven en u moet wel heel sterk in uw schoenen staan wilt u naar aanleiding van dit boek niet gek worden op natuurkunde.

4. Voor de eigenaar van een hond of kat of rat
Een ieder die zijn of haar huis deelt met een hond of kat of ander sociaal dier heeft het wel eens meegemaakt. Het dier gaat de fout in (zit op de bank terwijl dat niet mag of steelt eten van tafel) en kijkt vervolgens heel schuldig naar u op. Tenminste, zo lijkt het. Maar voelt het dier zich nu echt schuldig? Kan dat eigenlijk wel: hebben dieren wel een moreel besef? Filosofen en wetenschappers hebben daar elk hun eigen ideeën over. In het boek ‘Can animals be moral??’ neemt Mark Rowlands al die visies eens onder de loep en probeert hij aan de hand van aansprekende voorbeelden en heel veel wetenschappelijk onderzoek een antwoord te vinden op die vraag.

5. Voor wie niet graag leest
Geen liefhebber van boeken, maar wel van de natuur? Dan is de natuurfilm natuurlijk de oplossing. Wat denkt u bijvoorbeeld van het gloednieuwe ‘Earthflight‘: een fantastische BBC-serie over de meest uiteenlopende vogels wereldwijd. De serie (bestaande uit zes afleveringen) neemt u op de vleugels van sneeuwganzen mee naar Noord-Amerika en laat u onder meer kennis maken met de machtige zeearend en de prachtige papegaaien van Zuid-Amerika. Verbaas u over de krachtinspanningen die deze vogels moeten leveren om te overleven en laat u op de vleugels van de vogels meevoeren naar de meest bijzondere plekjes ter wereld. Een aanrader!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Berlin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd