De leukste wetenschappelijke boeken op een rij

Het is vakantie en dat betekent: eindelijk weer eens tijd voor een goed boek. Een beetje hulp nodig om dat goede boek te vinden? We helpen u graag op weg met deze vijf boekentips!

Aangezien u Scientias.nl bezoekt, gaan we er voor het gemak even vanuit dat u gek bent op wetenschap, technologie en duurzaamheid. In onderstaand rijtje vindt u dan ook vooral boeken rondom die thematiek. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de boeken lezen stuk voor stuk lekker weg en in veel gevallen leert u er ook nog iets van. Een win-winsituatie dus!

1. Gek op natuurkunde
Dit boek is nog niet zolang uit, maar nu al een regelrechte hit. In het boek loodst Walter Lewin u door de wondere wereld van de natuurkunde. En die taak is wel aan Lewin besteed. De docent staat bekend om zijn eigenzinnige en vooral beeldende wijze van lesgeven. Zijn colleges zijn zo populair dat ze zelfs op YouTube staan en daar al miljoenen keren zijn bekeken. Aan de hand van (vaak grappige) experimenten maakt Lewin de soms toch wel complexe natuurkunde voor een ieder begrijpelijk. In het boek ‘Gek op natuurkunde‘ zet hij die missie voort. Regenbogen, drinken uit een rietje, röntgenuitbarstingen, de wet van het energiebehoud: ze komen allemaal aan bod. En dankzij de prettige schrijfstijl en de veel levendige experimenten die in de teksten verwezen zitten, wordt ook u gek op natuurkunde. Waarom? Omdat u eindelijk begrijpt hoe het werkt en dat dankzij Lewins beeldende aanpak ook nooit meer vergeet!

2. Het sociale brein van de puber
Pubers: wie begrijpt ze? Nou, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie Eveline Crone lijkt ze toch aardig te snappen. En daarom schreef ze er een boek over: ‘Het sociale brein van de puber‘. Laat u niet afschrikken door de titels van Crone, want haar pennenvrucht leest lekker weg en is zeker voor ouders van pubers of docenten op het middelbaar onderwijs een feest der herkenning. Crone legt uit hoe het puberbrein zich op sociaal gebied ontwikkelt en verklaart zo en passant de meest vreemde pubertrekjes. Waarom is het voor pubers bijvoorbeeld zo belangrijk om erbij te horen? En waarom vallen dertienjarige meisjes vaak op foute jongens? En waarom is die groepsdruk toch zo invloedrijk? Na het lezen van dit boek weet u het en wordt het wellicht ietsje gemakkelijker om met de pubers om te gaan. Want echt: het zijn net mensen.

3. Hartstocht
Werken openingszinnen nu echt? Wat doet een verbroken relatie met mensen? Bestaat de perfecte partner? Waarom voel ik me aangetrokken tot mijn partner? En waarom hebben mensen liefde nodig? Sociaal psycholoog Tila Pronk onthult de antwoorden op die vragen in haar boek ‘Hartstocht‘. Liefde doet heel wat met ons brein en ons lichaam. Soms is dat positief: zo voorkomt het dat we in een sociaal isolement geraken, een situatie die nog schadelijker is dan roken. Soms is de invloed van de liefde ook negatief: bijvoorbeeld als een relatie op de klippen loopt. Wat dat allemaal met ons doet? Pronk legt het op duidelijke wijze aan u uit. Of u nu al dertig jaar getrouwd bent of nog steeds op zoek bent naar de ware: na het lezen van dit prettig geschreven boek kent de liefde weinig geheimen meer voor u.

4. Tussen de oren: hoe het lichaam de geest krijgt
Lichaam en geest: we hebben er twee termen voor, maar eigenlijk is dat niet terecht, zo toont Koos Neuvel in het boek ‘Tussen de oren‘ aan. Lichaam en geest hangen namelijk heel nauw met elkaar samen. Ze zijn met elkaar getrouwd en in dat huwelijk hebben ze om beurten de broek aan. Neuvel demonstreert dat in het boek door verschillende interessante vraagstukken op een prettig leesbare manier te behandelen. Bijvoorbeeld: waarom doen geamputeerde ledematen pijn? Zit het chronisch-vermoeidheidssyndroom tussen de oren? Wordt u echt slimmer van hardlopen? Kan positief denken ervoor zorgen dat u kanker overwint? Bestaat de bijna-doodervaring nu echt? Filosofie en keiharde wetenschap komen op interessante wijze samen in dit nuttig boek over een huwelijk dat op ons allen (vaak onbewust) een grote invloed heeft.

5. Vatbaar voor illusies.
Illusies zijn overal. En maar al te vaak nemen wij ze voor waar aan. Zo denken heel veel mensen nog steeds dat hun hart links zit en dat struisvogels hun kop werkelijk in het zand steken. Hoe we eraan komen? Geen idee. Belangrijker is de vraag: hoe komen we er weer van af? Mattijs Joosten helpt daarbij in zijn boek ‘Vatbaar voor illusies‘. Hij laat zien hoe illusies ontstaan, hoe u ze kunt ontmaskeren en ze vervolgens bij het grof vuil kunt zetten. En dat doet hij op een heel prettige manier, met levendige voorbeelden en handige handvaten om direct mee aan de slag te gaan. Dit boek is dan ook een echte aanrader voor mensen die graag een kritische geest zouden hebben. Maar ook voor mensen die reeds een kritische geest hebben en deze graag zouden willen houden.

Natuurlijk is dit zomaar een greep uit de beste wetenschappelijke boeken die de afgelopen maanden zijn uitgekomen. Er zijn nog veel meer aanraders. Wat dacht u bijvoorbeeld van ‘Onsterfelijk‘: een boek waarin Terry Grossmann beschrijft hoe wij mensen vrij gemakkelijk nog eens 40 jaar aan ons leven kunnen toevoegen. Of het prachtige ‘Verhaal van de mens‘ waarin de geschiedenis van onze soort in woord en beeld wordt uitgelegd. Het is het mooist vormgegeven en duidelijkste antwoord op die ene eeuwenoude vragen: wie zijn we en waar komen we vandaan? Meer boeken lezen? Kijk dan hier ook eens tussen de boeken die we onlangs voor u recenseerden.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Susana Fernandez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd