De Methusalem onder de sterren: astronomen ontdekken oudste ster ooit

skymapper

Astronomen hebben de oudste ster ooit ontdekt. De ster ontstond kort na de oerknal, zo’n 13,7 miljard jaar geleden. De ontdekking is belangrijk, omdat deze onderzoekers in staat stelt om de samenstelling van de allereerste sterren te bestuderen.

De ster bevindt zich op ongeveer 6000 lichtjaar van de aarde. Naar astronomische begrippen is dat bijzonder dichtbij. De onderzoekers ontdekten de ster met behulp van de ANU SkyMapper (zie de afbeelding hierboven).

De samenstelling van de ontdekte ster suggereert dat deze in het kielzog van een andere oerster ontstond. “Om een ster zoals onze zon te maken, heb je waterstof en helium, basisingrediënten van de oerknal, nodig en moet je daar een enorme hoeveelheid ijzer aan toevoegen: ongeveer duizend keer de massa van de aarde,” legt onderzoeker Stefan Keller uit. “Om deze oude ster te maken, heb je niet meer nodig dan een ijzeren planetoïde zo groot als Australië en heel veel koolstof. Het is een heel ander recept en dat vertelt ons veel over de aard van de eerste sterren en de manier waarop deze stierven.”

Zo dachten onderzoekers altijd dat oersterren stierven middels enorme explosies waarbij ze grote delen van de ruimte met ijzer bezaaiden. Maar de oude ster blijkt vooral lichtere elementen te bevatten, zoals koolstof en magnesium. “Dat wijst erop dat de explosie van de oerster verrassend weinig energiek was. Hoewel de explosie sterk genoeg was om de oerster te doen uiteenvallen, zijn bijna alle zware elementen zoals ijzer geconsumeerd door het zwarte gat dat in het hart van de explosie ontstond.”

Bronmateriaal

"ANU astronomers discover oldest star" - ANU.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Iridia (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd