De mooiste filmpjes van een kleine wereld

Klein, maar fijn zijn ze. De hoofdrolspelers in de winnende filmpjes van de Small World In Motion Contest.

Nikon organiseert elk jaar de Small World Microphotography Competition. Nog niet zolang geleden presenteerden we u de winnaars van de laatste editie. De mooiste microscoopfoto’s van 2011, met onder meer een eenoogkreeftje van dichtbij en een fantastische foto van sterk vergroot zand.

Kippenei
De competitie heeft er nu echter een broertje bij gekregen. Ook voor het filmen van de kleinste ‘acteurs’ worden nu prijzen uitgereikt. En dat gebeurde onlangs voor het eerst. Anna Franz van de universiteit van Oxford mocht de eerste, eerste prijs in ontvangst nemen. Zij injecteerde inkt in een ader van de embryo van een kip. Direct is te zien hoe het hartje van de embryo de inkt verder pompt en dan wordt duidelijk hoe ontzettend complex het lijfje van deze 72 uur oude embryo reeds is.

Vis
De tweede prijs ging naar wetenschapper Dominik Paquet. In het filmpje is te zien hoe mitochondria (energieleveranciers van cellen) in de staart van een zebravis bewegen. Voor zover bekend is het voor het eerst dat bewegingen van mitochondria in een levend en onaangepast dier werden vastgelegd.

Watervlo
Ook op de derde plek vinden we een fantastisch filmpje. En wel van een watervlo. Er is goed te zien hoe de watervlo een stukje alg nauwlettend in de gaten houdt en er zelfs even mee speelt. Het bijzondere moment werd vastgelegd door dr. Ralf Wagner.

Rode mieren
Naast de eerste, tweede en derde prijs zijn er ook nog enkele eervolle vermeldingen. Die eer viel bijvoorbeeld Raul Gonzalez ten beurt. Hij legde een druppel limonade neer, waar vervolgens mieren op afkwamen. Hij legde het allemaal vast. Wat dit filmpje echt bijzonder maakt? De buikjes van de mieren. Wanneer zij van de rode siroop drinken, worden ook hun buikjes rood.

Alg
Nog zo’n eervolle vermelding was er voor dr. Jeremy Pickett-Heaps. Hij filmde de celdeling van algen. In het filmpje is te zien hoe één cel zich deelt en er vervolgens twee identieke cellen ontstaan.

Kunt u er geen genoeg van krijgen? Meer filmpjes vindt u hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd