De perfecte kets: zo doet u dat!

Kinderen, maar ook zeker volwassenen kunnen zich uren met dit spelletje vermaken. De uitdaging is de steen zo vaak mogelijk op het water te laten ketsen. En geloof het of niet: er is zelfs een wereldkampioenschap ketsen. Een goede reden voor wiskundige Frank Smith om de perfecte kets eens in een formule onder te brengen.

In het model van Smith leiden diverse variabelen – gewicht en snelheid van de steen, de weerstand van lucht en water en de zwaartekracht – tot de perfecte kets. In theorie kan zo’n perfecte kets een steentje zo’n vijftig keer op het water doen ploffen. “Dat is theoretisch mogelijk, maar ik moet toegeven dat het grootste aantal dat ik heb bereikt acht is,” vertelt Smith.

Draai
Het geheim van een goede kets is een draaiende steen. Door de draaiende beweging blijft deze stabiel. “Draaien in de lucht helpt de steen om te vliegen en de luchtweerstand te verkleinen. Dat zou je een maximum aantal ketsen op moeten leveren.”

Tips
De expert heeft op basis van zijn formule nog wel wat tips. “Kies een steen die zo dun en licht mogelijk is. Gooi deze met zoveel mogelijk kracht en zo horizontaal mogelijk. Doe dat heel laag vanaf de grond.”

Nuttig
Het onderzoek lijkt misschien wat onzinning, maar de formule is zeker nuttig. Deze kan onder meer gebruikt worden om het gedrag van schepen in woelige wateren te voorspellen en te analyseren.

Record
Nog een kleine uitdaging voor wie zich op basis van Smiths formule aan de ketsende sport wil wagen: het recordaantal ketsen staat op naam van Russel Byars. Zijn steentje ketste maar liefst 51 keer. Volgens Byars is het verstandig om een steen te kiezen die ongeveer net zo groot is als de palm van uw hand. Gebruik uw duim en wijsvinger om deze een draai mee te geven en probeer het water met een hoek van tien tot twintig graden te raken.

De oppervlakte van de steen is ook van belang, maar wetenschappers zijn er nog niet uit wat het beste is. Sommigen prefereren een gladde textuur. Anderen menen dat kleine pitjes de steen juist stabiel houdt. Totdat de wetenschap zich daar definitief over heeft uitgelaten, is het een kwestie van gewoon proberen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd