De ramadan doet het kortetermijngeheugen goed

zonsopgang

Deelnemers aan de ramadan voelen zich vaak moe. Toch heeft de vastentijd geen negatieve invloed op hun gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Sterker nog: de Ramadan heeft zelfs een positief effect op onder meer het kortetermijngeheugen.

Die conclusie trekken onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven nadat ze twintig gezonde deelnemers aan de Ramadan bestudeerden. Alle proefpersonen woonden in Belgie. In tegenstelling tot moslims in islamitische landen zijn de Belgische moslims vaak niet in staat om tijdens de ramadan de activiteiten overdag af te bouwen of hun werk- en schooluren aan te passen.

Het onderzoek
De wetenschappers onderzochten de proefpersonen voorafgaand aan, halverwege en in de laatste week van de ramadan. De proefpersonen moesten dan onder meer vragen beantwoorden over hun slaap- en eetgewoonten. Ook stelden de onderzoekers vast hoe vermoeid en slaperig de deelnemers waren en werd hun visuele informatieverwerkingssnelheid, de reactiesnelheid, het kortetermijngeheugen, de concentratie en de oog-handcoördinatie bestudeerd.

Slaperiger
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen tijdens de eerste helft van de ramadan niet minder of meer sliepen. Tijdens de tweede helft sliepen de proefpersonen gemiddeld 32 minuten minder. Maar daardoor nam de vermoeidheid niet toe. Wel gaven de proefpersonen aan zich iets slaperiger te voelen, maar volgens de onderzoekers bleef de score binnen de fysiologische marge. Bovendien had de slaperigheid geen negatief effect op de concentratie.

Concentratievermogen
Sterker nog: de ramadan bleek een positieve uitwerking te hebben op het concentratievermogen. De ramadan bleek bovendien een gunstig effect te hebben op het kortetermijngeheugen en de oog-handcoördinatie.

Het lijkt misschien vreemd dat de lange ramadan zo weinig negatieve effecten heeft op het lichaam. Maar volgens onderzoeker Lode Godderis heeft dat alles te maken met het feit dat er na zonsondergang wel gegeten mag worden. “Van langdurig vasten zijn heel wat gezondheidseffecten bekend: gebrek aan energie, slaapstoornissen, hoofdpijn, geheugenstoornissen, gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen. Tijdens de ramadan gaat het echter niet om langdurige en volledige onthouding van voedsel. Moslims eten en drinken na zonsondergang, waardoor er niet noodzakelijk een verminderde energie- en vochtopname is over 24 uur.” Toch is het belangrijk dat moslims tijdens de ramadan de vinger aan de pols houden. “Het belangrijkste advies blijft dat ze er goed aan doen om toch voldoende te slapen, eten en drinken tussen zonsondergang en zonsopgang.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd