Nieuwe techniek kan de ‘rest’ van het ‘restafval’ scheiden

Eén van de dingen die bij het afvalverwerken nog beter kunnen, is wat er gebeurt met de kleinste restjes die overblijven. Een nieuwe techniek moet daar verandering in gaan brengen.

Een nieuw door de TU Delft ontwikkeld systeem, gaat zich richten op wat er overblijft na het aanvankelijke afvalverwerkingsproces. Van al het afval dat wordt opgehaald, wordt het grootste gedeelte verbrand. Maar 20 procent blijft over. Dat zijn vaak de kleinste deeltjes van het afval, en die blijven over als bodemassen. Bodemas wordt gebruikt als onderlaag voor wegen, of verwerkt in stoeptegels of beton. Maar dat kan efficiënter, denken de makers.

Advanced Dry Recovery
Het ontwerp komt van de TU Delft en het Rotterdamse bedrijf Inashco, die samen de Advanced Dry Recovery (ADR) ontwikkelden. De ADR is een systeem waarmee de bodemassen op een duurzame en efficiënte manier wordt gerecycled. Het proces werkt als volgt:

Van al het opgehaalde afval wordt zo’n 80 procent gerecycled. 20 procent blijft over.

Die 20 procent restafval wordt eerst gewassen. Er blijft dan een zwarte pulp over.

Het systeem filtert eerst al het zand en de grint uit het restafval. Er blijft dan een mix over van mineralen en metalen. Dit proces gaat “op een 100 procent duurzame manier,” legt Rogier van de Weijer van Inashco uit aan Scientias.nl. “Er worden geen chemische processen bij gebruikt.”

De mix van mineralen en metalen gaat door een ander systeem: De Eddy Current Separator. Die bevat een grote magneet die eerst alle ferro-materialen uit de mix vist. Er blijven dan alleen nog de mineralen en allerlei non-ferro-materialen over. Aan het einde van de lopende band zit nog een magneet. “Non-ferro-materialen hebben een magnetische werking. Aan het eind van de lopende band vallen de mineralen naar beneden in een bak, maar de non-ferro’s worden door de magnetische werking een stuk verder geslingerd,” aldus Van de Weijer.

Metaal terugwinnen
Door het toepassen van dit systeem, kan een veel groter deel van het metaal in de bodemassen worden teruggewonnen. Dat materiaal wordt doorverkocht, of gebruikt om nieuwe spullen mee te maken. Ook blijven de bodemassen veel schoner achter.

‘Urban Mining’
Deze manier van recyclen heet ‘urban mining’, legt Van de Weijer uit. “Het gaat om complete recycling. Van huisafval terug naar producten. Op die manier gaat er een stuk minder verloren in het recycleproces, dat is dus veel milieuvriendelijker.” De duurzaamheid is een sector die heel veel aandacht van de politiek krijgt. “Je krijgt er precies uit wat je er in stopt. Dus het hele proces is niet alleen duurzaam, maar levert voor bedrijven ook nog eens geld op. Nu moeten bedrijven nog geld toegeven om hun bodemassen weg te geven, maar met dit systeem kunnen ze er juist geld voor krijgen.” Vooral de opbrengst van koper levert veel geld op.

Wist u dat…

… mensen al ruim 13.000 jaar recyclen?

Unieke oplossing
Een dergelijk systeem is uniek in de wereld. Van de Weijer noemt het “dé oplossing voor de resterende 20 procent afval”. Die 20 procent zou anders maar verloren gaan. Exacte hoeveelheden kan hij niet noemen, maar het gaat om vele miljoenen tonnen afval per jaar. “In Amsterdam alleen al rijden 600 trucks per dag naar de afvalverwerking. Dat geeft dus al aan hoeveel afval wij produceren. En dan zijn er twaalf van dat soort installaties in Nederland. Stel je dus maar voor hoe goed het zou zijn als

Het materiaal kan worden doorverkocht aan bijvoorbeeld aannemers, die er beton van kunnen maken. Er zal echter altijd nog wat te verbeteren zijn binnen het recyclingsproces, denkt Van de Weijer. “We kunnen bijvoorbeeld het proces nog geraffineerder maken, zodat je het restmateriaal ook in gewapend beton kunt gebruiken. Het is een sector waarin je altijd kunt blijven innoveren.”

Bronmateriaal

"Interview Rogier van de Weijer, Inashco BV"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Inashco.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd