De soundtrack van het brein: hersengolven omgezet in muziek

Stel dat u uw brein zou kunnen horen denken. Hoe zou dat dan klinken? Voor wie zich dat wel eens heeft afgevraagd, is er goed nieuws. Chinese wetenschappers hebben hersengolven omgezet in muziek en geven het brein zo een stem.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers de activiteit van het brein om proberen te zetten in muziek. In 2009 deden wetenschappers ook al een poging. Toen maakten ze gebruik van een EEG-scan. Wanneer zo’n scan wordt gemaakt, levert dat een vel papier met golven op. De onderzoekers koppelden aan de hoogte van de golven een toonhoogte. De duur van de tonen werd afgeleid van de breedte van de golf.

Kon beter
Echt een succes was het niet: de intensiteit van de muziek veranderde zo abrupt dat het geen pretje was om er naar te luisteren. Daarom bedachten de onderzoekers een andere aanpak en die doen ze nu in het blad PLoS ONE uit de doeken.

fMRI
Voor hun nieuwe aanpak gebruiken ze niet alleen een EEG-scan, maar ook een fMRI-scan. Door die combinatie kan de intensiteit van de muziek beter gecontroleerd worden en geeft de muziek een representatiever beeld van de activiteit van het brein.

Resultaat
Het resultaat mag er zijn. Hieronder hoort u de in muziek omgezette gegevens die tijdens een EEG- en fMRI-scan zijn verzameld. De gegevens werden verzameld toen de persoon in kwestie in ruste was.

En nog eentje, maar dan van een andere proefpersoon.

Maar wat hopen de onderzoekers nu precies met hun studie te bereiken? Ten eerste kunnen we door te luisteren naar muziek wellicht meer dingen horen dan wanneer we naar de data kijken. Ook kan de muziek gebruikt worden in zogenoemde biofeedback-therapie. Hierbij proberen proefpersonen bewust controle te krijgen over hun hersenactiviteit.

Bronmateriaal

"Remixed brain waves reveal soundtrack of the human brain" - PLoS ONE (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door caljuggler (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd